Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ηξεραν το σχέδιο απόδρασης αλλά ξέχασαν να το εμποδίσουν

Το πλάνο του Παλαιοκώστα ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κι όμως πραγματοποιήθηκε!


Εδώ και έναν μήνα ήταν ενήμερος για το σχέδιο απόδρασης του Β. Παλαιοκώστα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης (αριστερά), ωστόσο ούτε αυτός ούτε κάποιος άλλος θεώρησαν σημαντικό να ενημερώσουν σχετικά τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια (δεξιά) (ΑΠΕ/ΕURΟΚΙΝΙSSΙ)

Γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα αλλά δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν! Εδώ και πολύ καιρό οι αρχές ασφαλείας ήταν ενήμερες για το μεγάλο κόλπο που ετοίμαζε μέσα από το κελί του στις φυλακές Κέρκυρας ο ιπτάμενος... δραπέτης, για την αδυναμία του στα ελικόπτερα και στις εναέριες αποδράσεις.
Εν όψει μάλιστα της επικείμενης μεταφοράς του- περί τα μέσα Ιανουαρίου- στην Αθήνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να ενημερώσουν τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.
Παρ΄ όλα αυτά ο διεθνής διασυρμός της χώρας δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθεί. Το πουλάκι πέταξε με ελικόπτερο προς την ελευθερία.
Ολα άρχισαν προ διμήνου, όταν σε γνώση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιήλθαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι σκόπευαν κατά την άφιξή τους στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού να επαναλάβουν το παράτολμο σχέδιό τους.
Οι αρχικές πληροφορίες, οι οποίες ήταν προϊόν τηλεφωνικών υποκλοπών, προέρχονταν από μέλη της ομάδας Παλαιοκώστα που ήταν κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς και από πρόσωπα εκτός των φυλακών, με τα οποία ο έλληνας φαντομάς διατηρούσε φιλικές και... επαγγελματικές σχέσεις.
Από τη διασταύρωση και την αξιολόγηση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βασιμότητα των σχετικών πληροφοριών ήταν δεδομένη και ότι ο Παλαιοκώστας «κατά πάσα πιθανότητα» θα επιχειρούσε για δεύτερη φορά να αποδράσει με ελικόπτερο από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας!
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και της βαρύτητας του θέματος, πριν από έναν μήνα ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής κ. Παντελής Γιαννακόπουλος έσπευσε να ενημερώσει τους ανωτέρους του, θέτοντάς τους υπ΄ όψιν τα πλήρη στοιχεία της πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγε η εδρεύουσα στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) υπηρεσία.
Σύμφωνα με την «υπόθεση εργασίας» που παρουσίασε ο κ. Γιαννακόπουλος στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εδώ και πολύ καιρό, όπως πιστεύεται, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ποινικούς κρατουμένους, εντός και εκτός των φυλακών, το τελευταίο διάστημα ήταν σε διαρκή τηλεφωνική... συνδιάσκεψη με την ομάδα Παλαιοκώστα, προκειμένου να διοργανώσουν με άρτιο και αποτελεσματικό τρόπο τη δεύτερη εναέρια απόδρασή του.
Τις σχετικές συνεννοήσεις της «ομάδας των επτά» κρατουμένων τριών σωφρονιστικών καταστημάτων, καθώς και των... εκτός των τειχών τεσσάρων συνεργατών τους που βρίσκονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μικρότερες πόλεις, κατηύθυνε προσωπικά από το κελί του ο Παλαιοκώστας, με την αμέριστη συμπαράσταση και πολύτιμη αρωγή, όπως λέγεται, του «δικτύου υποδοχής» του πανίσχυρου Βασίλη Στεφανάκου .
Μετά τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τη σκυτάλη της ενημέρωσης παρέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του στην... ηλεκτρική καρέκλα του Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη.
Προτίμησαν να μην ενημερώσουν κανέναν
Αγνωστο για ποιους λόγους, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν σήμανε συναγερμό, δεν κινητοποίησε τις διωκτικές υπηρεσίες στον απαιτούμενο από τις συνθήκες βαθμό, ούτε, όπως λέγεται, έσπευσε να ενημερώσει προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια. Απλώς αρκέστηκαν στην ενημέρωση του μέχρι πρότινος διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού κ. Λεωνίδα Καραμπέκιου περί της πιθανότητας να επιχειρήσει νέα εναέρια απόδραση ο Παλαιοκώστας.
«Οι χειρισμοί της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι» υπογράμμισε μιλώντας στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. «Δεν είναι δυνατόν να ενημερώνονται αρμοδίως για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να αρκούνται σε μια απλή, τυπική ενημέρωση».
Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων, η υποτονική αντίδραση των αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν συνδέεται με το γενικό κλίμα ραθυμίας και αρρυθμίας που παρουσιάζουν εσχάτως οι διωκτικές υπηρεσίες, ούτε βεβαίως μπορεί να αποδοθεί στην πλημμελή άσκηση καθηκόντων ενός αρμοδίου οργάνου.
Αντιθέτως μάλιστα. «Οι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν διαμορφωμένο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με το οποίο πιστεύουν ότι θα επιτύχουν τη συνολική... διευθέτηση των πρόσφατων υποθέσεων που απασχόλησαν την επικαιρότητα και παραμένουν ανεξιχνίαστες» ελέχθη χαρακτηριστικά. Θα πετύχουν άραγε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ή θα αυτοτραυματιστούν; Σύντομα θα γνωρίζουμε.