Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αρθρογράφος της Telegraph: Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να υποτιμήσει το νέο της νόμισμα

Ο Ρότζερ Μπουτλ της Daily Telegraph, επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θεωρώντας την εξέλιξη αυτή καλύτερη για τους ίδιους τους Έλληνες.

Ο αρθρογράφος της Telegraph, στο εκτενές κείμενό του με τίτλο "σπρώχνουν την Ελλάδα στον Άδη για να σωθεί το ευρώ", θεωρεί την Ελλάδα «χώρα σε αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη της Αμερικής του κραχ του 1929 και της κατεστραμμένης μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανίας.» Η συγκεκριμένη σύγκριση...
γίνεται με βάση την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Ο Ρότζερ Μπουτλ, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ρίχνει το «ανάθεμα» στο… παραδοσιακό γιατροσόφι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κάθε φορά που καλείται να παρέμβει σε μια χώρα, συνιστά μείωση του προϋπολογισμού και αύξηση των φόρων. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, ο αρθρογράφος υποδεικνύει και τη σημαντική διαφορά. «Με την ''παραδοσιακή συνταγή'' του ΔΝΤ η αντισταθμιστική δημοσιονομική σύσφιξη οδηγεί και σε αντίστοιχη συναλλαγματική υποτίμηση. Έτσι η χώρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας, παίρνει ώθηση από τις εξαγωγές μέσω του υποτιμημένου νομίσματος». Μόνο που η Ελλάδα δεν έχει εθνικό νόμισμα για να υποτιμήσει.

Ο αρθρογράφος της Telegraph, στο ερώτημα γιατί αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί, σημειώνει ότι αυτοί έχουν στο μυαλό τους μια στερεότυπη εικόνα περί ενός πολυδάπανου δημοσίου αλλά και της φοροδιαφυγής «επομένως θεωρούν πως οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν καλό». Ακόμα επισημαίνει, ότι ακόμα και αν καταλαβαίνουν το λάθος, θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λύση για την διατήρηση του ευρώ, με τη σημερινή του μορφή.

Ο Ρότζερ Μπουτλ όμως έχει εντελώς αντίθετη γνώμη. «Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να υποτιμήσει το νέο νόμισμά της ακόμα και 30-40%.»