Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

K. Παπαλάκης: «Τέσσερις μεγαλομέτοχοι, ο υπόκοσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου»

Ο Κωνσταντίνος Παπαλάκης πρώην πρόεδρος της ΕΕΑ αποχώρησε απηυδισμένος με το «κύκλωμα» των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποκαλύπτει στο Κόκκινο: «Δέχτηκα απειλές και εκβιασμούς από πασίγνωστους παράγοντες»  

Η διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου έχει ονόματα και επώνυμα... Και όχι μόνο θεωρητικά, για κάποιους ανθρώπους που υπηρέτησαν την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, είναι πολύ...
συγκεκριμένο το πρόβλημα όπως και η λύση του.

Ο Κωνσταντίνος Παπαλάκης, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού κατά τον πρώτο καιρό της ίδρυσής της. Αποχώρησε απηυδισμένος για το «κύκλωμα» με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος, αλλά και αηδιασμένος από τις πολιτικές παρεμβάσεις που κατά καιρούς το «υπηρέτησαν».

Ο έμπειρος δικαστικός μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και αποκάλυψε πως όντας μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, βρέθηκε να δέχεται απειλές για τη ζωή του ακόμη και μέσα στα γραφεία της επιτροπής από μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου που ακόμη βρίσκεται στο προσκήνιο, σε μεγάλη ομάδα της Ελλάδας.

Ημουν από το τέλος του 2003 και έμεινε για πέντε περίπου χρόνια. Αντιμετωπίσαμε απίστευτες καταστάσεις, ένας υπόκοσμος, μια Λερναία Υδρα. Σκεφτείτε με δικαστικές αποφάσεις να διώχνουν τον πρόεδρο από την ομάδα και να έρχεται από το πουθενά ένας... αχυράνθρωπος, ένας τραγουδιστής, ένα πρόσωπο της νύχτας τέτοια κατάντια.

Να σας πω κάποια τρανταχτά περιστατικά: Είχε αποκαλυφθεί τότε μια εμπορία κοκαϊνης με πλοίο. Ο Ελληνας «Εσκομπάρ», ο μεγαλομαφιόζος ήταν και πρόεδρος μιας επαγγελματικής ομάδας. Το τι πιέσεις δεχτήκαμε από τον βουλευτή της περιοχής που μετέπειτα έγινε και υπουργός να το αφήσουμε δε λέγεται. Εγω ήμουν αμετακίνητος. Τι θα μου κάνανε; Θα μου ξήλωναν τα γαλόνια; Μόλις είχε βγει από τον Αρειο Πάγο. Τότε το δημόσιο εισέπραξε πολλά χρήματα χάρη στις αποφάσεις που πήραμε.

Σε μια ακόμη περίπτωση, μεγάλη ομάδα Θεσσαλονίκης με εκατό χρόνια ιστορία. Ηθελαν να βάλουν πρόεδρο κάποιον, ο οποίος είχε καταδίκες για κοκαΐνη και τον συνέλαβαν και με ζυγαριά ακριβείας. Να με πιέζουν, να κάνουν, να ράνουν, υπουργοί, δεν άκουγα τίποτε. Ηρθε μάλιστα και δικηγόρος γνωστός και βουλευτής σήμερα και μας φιλοδώρησε και με μήνυση.

Εχω δεχτεί και προσωπικά απειλές. Τους έλεγα ‘αν πέσω από το παράθυρο τότε θα γλιτώσετε’. Με απείλησε κάποιος πασίγνωστος επιχειρηματίας, κορυφαίος παράγοντας του ποδοσφαίρου. Μου λέει η γραμματέας ‘κ. Παπαλάκη σας ζητάει ο τάδε επί προσωπικού. Κατεβαίνω κάτω, έρχεται και μου λέει ‘σε καθάρισα’. Ενας άλλος πάλι, η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, μου στέλνει εξώδικο λίβελο και μου ζητάει 6 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν λέμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο μιλάμε για τους προέδρους των ομάδων. Αυτοί είναι. Οι τέσσερις μεγαλομέτοχοι. Δίπλα από αυτούς είναι οι «δορυφόροι» οι υπόλοιποι. Αυτοί έχουν στήριγμα τις αθλητικές φυλλάδες που είναι άθλιες. Είχαν τους συνδέσμους, αιχμή του δόρατος και είχαν και το πελατειακό κράτος των βουλευτών και υπουργών. Αυτό είναι το πλέγμα. Οσο υπάρχει η μανία της επανεκλογής.

Τώρα που η αριστερά δεν έχει τέτοιες εξαρτήσεις, είναι μοναδική ευκαιρία. Θα πρότεινα στον κ. Κοντονή να δει τις ΠΑΕ, με μεγαλομετόχους, με τους συνδέσμους είπε πως θα κάνει λέσχες, δεν λύνεται το θέμα ή με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, δεν λύνεται. Οι πρόεδροι είναι το πρόβλημα. Στο αυτοδιοίκητο είναι το ‘κλειδί’. Στο άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος, την ανώτατη εποπτεία του αθλητισμού την έχει το κράτος, οπότε μπορεί κι αν ακόμη η ΟΥΕΦΑ επιμένει. Παράλληλα να υπάρχει μια επιτροπή κρατική που θα έχει το πάνω χέρι». 

Της Αλέκας Ζουμή, stokokkino