Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατά των συμφωνιών του Eurogroup

68 ΥΠΕΡ, 92 ΚΑΤΑ, 5 ΛΕΥΚΑ, 1 ΑΠΟΧΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (1/3) η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τροπολογία μέσω της οποίας διατυπώνει τη διαφωνία της για τη συμφωνία και τη λίστα "μεταρρυθμίσεων" στο Eurogroup.

Η τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, 68 ψήφισαν υπέρ, 92 κατά, 5 «λευκό» και ένα μέλος της ΚΕ δήλωσε "αποχή".

Ολόκληρη η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα στη Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (1/3) έχει ως εξής:
... 

"Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.

Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα,παρά τις συμφωνίες του Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς απ' τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.

Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας μας."

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας της Αριστερής πλατφόρμας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει αυτό που κατανοεί όλος ο κόσμος.
Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη.
Η ασυνέπεια πληρώνεται πάντα ακριβά.
Τα ψέματά τους τα βλέπουν ακόμα και οι δικοί τους.
Η ΝΔ παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του Τόπου».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ για την ψηφοφορία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Μόνο θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλούνται όταν η ΝΔ κάνει αναφορά σε αποσταθεροποίηση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΝΔ θα πρέπει να διδάσκεται στην πολιτική επιστήμη ως ο ορισμός της πλήρους πολιτικής αποσταθεροποίησης στην οποία μπορεί να περιέλθει ένα κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει , σε αντίθεση με τη ΝΔ και όχι μόνο , μια ριζοσπαστική πολιτική δύναμη με ζωντανές και διασφαλισμένες τις δημοκρατικές λειτουργίες.

Οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τίθενται υπό δίωξη όπως συνήθως συμβαίνει στα άλλα κόμματα αλλά εκφράζονται ελεύθερα στις συλλογικές του διαδικασίες και αποτελούν κατάκτηση και δύναμη για το κόμμα μας, τον τόπο και τις δημοκρατικές προοδευτικές προοπτικές του.

Η κυβέρνηση μέσα από τις συλλογικές κομματικές μας διαδικασίες βγαίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και με ακόμα πιο ευρεία σχεδόν πρωτοφανή λαϊκή στήριξη για να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας.

Η ΝΔ αντιθέτως όχι μόνο δεν έχει σχέση με την ομαλότητα που επικαλείται αλλά και το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι την ευτελή αντιπολίτευση , τον παρηκμασμένο αρχηγισμό, τη μνημονιακή ανωμαλία και τη συνεχή επιδείνωση της λιτότητας.

Από iskra