Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σφίγγει τη θηλιά και ο ESM

Mετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί η ΕΚΤ ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ άσκησε πιέσεις προς την κυβέρνηση της Αθήνας.

Ο Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υποστήριξε ότι...
τα νέα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να πνίξουν την ανταγωνιστικότητά της και να γυρίζουν πίσω τη χώρα στα ελλείμματα. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απρόσεκτα σχόλια, παροτρύνοντας την Αθήνα να συλλέξει τους ληξιπρόθεσμους φόρους.

«Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα φέτος, γιατί τα έσοδα από τη φορολογία μειώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση αυξάνουν τις δαπάνες του κράτους. Εάν η κυβέρνηση αυξήσει και τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα οδηγήσει προς τα πάνω το κόστος εργασίας και τις δημόσιες δαπάνες, την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να εξανεμίζεται».

Ο Ρέγκλινγκ έκανε επίσης αναφορές και στα πρόσφατα σχόλια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τα «εκνευριστικά» και «απαράδεκτα». 

Από efsyn