Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Κοτζιάς: Τζιχαντιστές στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα

«Είναι αναγκαιότητα να βρεθεί άλλος τρόπος
συμπεριφοράς για την Ελλάδα...»
Μτη στρατηγική θέση της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στη Ρίγα της Λετονίας. «Θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη αν καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα», φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτιστικό ρατσισμό» αυτό που κάνει η Ευρώπη στη χώρα μας.

«Είναι αναγκαιότητα να βρεθεί άλλος τρόπος συμπεριφοράς για την Ελλάδα. Είναι επίσης γεωστρατηγική αναγκαιότητα. Αντ' αυτού προτιμήθηκε να συντριβεί η κυβέρνηση...
του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις πρώτες ημέρες. Το ότι έχει επιλεγεί αυτό να γίνει σιγά σιγά τι θα φέρει; Δεξιό εξτρεμισμό και χάος» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus.

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται επίσης να υπογράμμισε πως «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αποσταθεροποιημένα. Ουκρανία, Συρία, Ιράκ και Βόρεια Αφρική δημιουργούν ένα δρεπάνι».

Σημειώνεται πως πηγές προσκείμενες στον υπουργό τονίζουν ότι η κεντρική προσέγγιση του κ. Κοτζιά είναι πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό ρόλο, αφενός συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και αφετέρου λειτουργώντας σαν γέφυρα με τρίτες χώρες και προσφέροντας διαμεσολάβηση.

Η παραπάνω προσέγγιση κωδικοποιείται σε τρία σημεία:

●  Οτι η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε ένα τρίγωνο με αποσταθεροποιημένες κορυφές, αποτελεί έναν πόλο σχετικής σταθερότητας.
●  Οτι η νοητή γραμμή που ενώνει Ρωσία, Ουκρανία, Δ. Βαλκάνια, Ελλάδα, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική σχηματίζει ένα ανάστροφο δρεπάνι, το οποίο επ' ουδενί δεν πρέπει να τεθεί σε κίνηση, διότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.
●  Οτι η γεωστρατηγική σημασία της χώρας αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και από την Ε.Ε.

Από efsyn