Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Διαψεύδει το Μαξίμου το «Οχι» Γιουνκέρ σε συνάντηση με Τσίπρα

Ανυπόστατο χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για μία συνάντηση πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Γιουνκέρ το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κύκλου επικοινωνίας με Ευρωπαίους ομολόγους τους και θεσμικούς εκπροσώπους των κέντρων λήψης αποφάσεων...
στις Βρυξέλλες, με στόχο να προλειανθεί το έδαφος ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και, πιθανότατα, με τον κ. Γιουνκέρ. Την Πέμπτη θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, στον οποίο η Αθήνα έχει ήδη απευθυνθεί για συνδρομή στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας,  το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά οι κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν το Eurogroup πριν οριστικοποιήσουν την συνάντησή τους και συμφώνησαν να συνομιλήσουν εκ νέου, μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματευτές του Eurogroup απέρριψαν τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις την Τετάρτη, επισημαίνοντας πως τα έσοδα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών φέρνουν ελάχιστα χρήματα στα ταμεία του κράτους, ενώ καταλήγει πως οι εταίροι μας επιθυμούν την παιρετέρω ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας.

Από kathimerini