Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις του Αλ. Τσίπρα

Με την υπογραφή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία ενός εγγράφου συνεργασίας ολοκληρώθηκαν, νωρίς το απόγευμα, οι συζητήσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και τη συνδρομή του ΟΟΣΑ στη κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον γραμματέα του Οργασιμού Ανχελ Γκουρία.

Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί», τόνισε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:...
«Ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη».

«Οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να προωθηθούν:

- Μηχανισμοί για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών

- Προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους «πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον». «Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει την ατζέντα σε ορισμένους τομείς, όπως: πράσινη ανάπτυξη, κοινωνική οικονομία, νέα δικτυακά συστήματα, επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters).

Για όλα αυτά «επιθυμούμε μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι suigeneris αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» και ότι «πρέπει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε την Ευρώπη στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά».

«Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της».