Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το Ποτάμι με τους δύο... χειμάρρους

Όσο η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει βηματισμό και να συνηθίσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα κυβερνητικά κοστούμια τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσαρμόζουν την τακτική τους ανάλογα με τη στόχευσή τους.

Η Ν.Δ. είναι στην είσοδο μιας δίνης εσωστρέφειας, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ζητήματα διαδοχής μεν, αλλά επιχειρεί να «χτίσει» ξανά την κατεστραμμένη σχέση του με την κοινωνία, αποδεχόμενο τον ρόλο του κόμματος του 4% που μπορεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση...
από την πρώτη μέρα.

Η πιο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή του Ποταμιού, που επιχειρεί να αναδειχθεί ως στοιχείο πολιτικής σταθερότητας, κρίσιμου συνομιλητή, υποστηρικτή αλλά και διαμορφωτή της κυβερνητικής γραμμής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, διαβλέποντας τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, που στηρίζει στην παρούσα φάση με πολλή ζέση και ένταση την κυβέρνηση, θέλησε να εκφράσει μια άλλη αντίληψη για την πολιτική, που δεν εμπεριέχει μια ακλόνητη αντίθεση στην κυβερνητική πρακτική, αλλά συγκλίνει και αποκλίνει κατά περίπτωση. Ο τρόπος αυτός, σύμφωνα με τα στελέχη του Ποταμιού, δημιουργεί συνθήκες όχι μόνο πολιτικής εδραίωσης του νεότευκτου κόμματος στη συνείδηση των πολιτών αλλά και  εν δυνάμει εκφραστή της άλλης άποψης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν διστάζει να επαναλαμβάνει ή να υπονοεί ότι το κόμμα του μπορεί να συμμετάσχει υπό όρους και προϋποθέσεις στην κυβέρνηση με στόχο να βοηθηθεί η χώρα σε μια δύσκολη περίπτωση. Είναι προφανής η ανάγκη «κεφαλαιοποίησης» της εθελοντικής προσφοράς του κόμματος στο κοινό καλό. «Βάζουμε πλάτη σε μια προσπάθεια της χώρας και προκειμένου να αποτρέψουμε ακρότητες και επιπόλαιους χειρισμούς», λένε στελέχη του Ποταμιού.

Σκληρή δουλειά

Είναι σημαντικό ότι, παρά την πολιτική απειρία, το κόμμα δουλεύει πυρετωδώς καθημερινά παίρνοντας θέση εφ’ όλων των θεμάτων, παρότι οι ανακοινώσεις του δεν έχουν το βάθος και τη λεπτομερή – μέχρι εξοντώσεως – παράθεση στοιχείων που διαθέτουν οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ ή την αιχμηρή αγωνιστικότητα των αντίστοιχων του ΚΚΕ.

Τελευταίο παράδειγμα η ιστορία με τους μετανάστες, όπου μεταξύ άλλων το Ποτάμι σημειώνει: «Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη χαράξει τη μεταναστευτική της πολιτική. Αναμένουμε να τη χαράξει, γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει τις ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία πολιτική επί του Μεταναστευτικού, καθώς μέχρι στιγμής τα κυβερνητικά στελέχη προβαίνουν σε εξαγγελίες και δηλώσεις, οι οποίες είναι αλληλοαναιρούμενες και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες».

Κριτική

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η κριτική του για το νομοσχέδιο που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου το Ποτάμι συντονίζεται με τις φωνές όσων ζητούν την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αφού, όπως λέει, η Ελλάδα «είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται και η υλοποίησή του θα ανακούφιζε 400.000 οικογένειες». Και συνεχίζει την κριτική του με ακόμη μεγαλύτερη ένταση: «Η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της πρότασης, ενώ και η Ν.Δ., παρότι την υποστηρίζει στα λόγια, όταν ήταν κυβέρνηση δεν προχώρησε στην υλοποίησή της, παρά μόνο σε πιλοτικό στάδιο σε πολύ λίγες περιοχές. Το Ποτάμι είναι υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ακόμη και τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως αυτά που προωθούνται, εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση λειτουργεί εμβαλωματικά, καθώς στερείται συνολικής γραμμής πλεύσης στην κοινωνική πολιτική».

To Ποτάμι όμως πήρε θέση και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αυτές τις μέρες, ζητώντας την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ επανέφερε την πρότασή του για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών.

Η προσπάθεια λοιπόν του Ποταμιού να μπει στα βαθιά της πολιτικής και να αποτινάξει από πάνω του την αιχμή ότι είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν γέννημα θρέμμα των μιντιακών - επιχειρηματικών συστημάτων συνεχίζεται, αφού την Κυριακή, έναν σχεδόν χρόνο μετά την ίδρυσή του, θα υπάρξει συνάντηση στελεχών, βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών, μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής και της Επιτροπής Διαλόγου, με στόχο έναν πρώτο οικονομικό και οργανωτικό απολογισμό. Σε παράλληλες συνεδριάσεις, η Πανελλήνια Επιτροπή θα κληθεί να εκλέξει νέα Συντονιστική Επιτροπή, ενώ η Επιτροπή Διαλόγου θα συζητήσει για τη μετεξέλιξή της σε πολιτικό ινστιτούτο. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στο Acro (Ιερά Οδός 11 και Πειραιώς) με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το Ποτάμι επιχειρεί να χτίσει μέρα με την ημέρα το προφίλ ενός νέου κόμματος που έχει αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες του, κινείται άνετα μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς, δεν διστάζει να υπερασπιστεί την απίστευτη ιστορία με τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, να την «πέσει» στους Ανεξάρτητους Έλληνες για τις ακροδεξιές θέσεις τους και να στηρίξει την κυβέρνηση στη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ψύχραιμοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι αργά και σταθερά επιχειρεί να επανασυστήσει τον εκσυγχρονιστικό χώρο του Κώστα Σημίτη και να αποσπάσει κοινωνικά τμήματα που στις τελευταίες εκλογές οδηγήθηκαν προς τη Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ποτάμι υποδέχτηκε – κυρίως σε περιοχές με υψηλό επίπεδο ζωής – ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. αλλά και από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Οι αναλύσεις ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει στα χέρια του στοιχεία ότι ένα σημαντικό τμήμα συντηρητικών - φιλελεύθερων - κεντρώων ψηφοφόρων, που θέλει σταθερότητα και διατήρηση των καπιταλιστικών οικονομικών προτύπων, βλέπει με θετικό μάτι την ίδρυσή του. Αυτό που εύχεται ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι να γίνει ο κυρίαρχος αντίπαλος της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα στην επόμενη φάση, δημιουργώντας συνθήκες διπόλου…

Από το Ποντίκι