Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κουπόνια στις λαϊκές αγορές για τη στήριξη ευπαθών ομάδων

Την υλοποίηση της διάταξης ζητάει η σχετική ομοσπονδία από την Ρένα Δούρου
  
Την ενεργοποίηση διάταξης του νόμου 4264/2014, που προβλέπει ότι μέρος του αποθεματικού του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής μπορεί να αποδίδεται με τη μορφή κουπονιών για τη στήριξη ευπαθών ομάδων ανέργων και απόρων μέσω των δήμων ώστε να προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα από τις λαϊκές αγορές, ζητάει με σχετική επιστολή της από...
την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Πρόκειται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων μέσω κουπονιών 1.000.000 ευρώ, από τις λαϊκές αγορές και όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα των παραγωγών και πωλητών, η διάταξη του άρθρου 7 παρ. 7 αναφέρεται στο 10% του ποσού που εγγράφεται ως έσοδο της Περιφέρειας. Δηλαδή, πρέπει να τεθεί θέμα στη σχετική επιτροπή για να πάρει την απόφαση, ώστε να συνταχθεί η σχετική ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών και να διατεθεί άμεσα από το αποθεματικό το ποσό του 1.000.000 ευρώ, ώστε να προμηθευτούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, οπωροκηπευτικά και προϊόντα βιοτικής ανάγκης από τις λαϊκές αγορές.

Το συγκεκριμένο έσοδο των Περιφερειών προβλέπεται ότι θα διατεθεί αποκλειστικά για την οικονομική ενίσχυση ανέργων, πολύτεκνων, απόρων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, ατόμων τρίτης ηλικίας που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογενειών με ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες και γονιών που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης. Η οικονομική ενίσχυση αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη βιοτικών αναγκών των ανωτέρω με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Στο μεταξύ, πρόσφατα, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ομοσπονδίας, ο πρόεδρος των Παραγωγών, Παντελής Μόσχος και ο πρόεδρος των Επαγγελματιών, Κώστας Κακαράντζας, συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας με τη νομικό σύμβουλο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, Νίκη Μπιτούνη. Θέμα της συνάντησης ήταν η άμεση τροποποίηση του νόμου 4264, που η προηγούμενη συγκυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και πολυήμερες απεργίες των δύο κλάδων, ψήφισε και ειδικότερα συζητήθηκαν, όπως γνωστοποιεί η ομοσπονδία:

- Η παράταση έξι μηνών στη διαδικασία ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών για όλη τη χώρα που λήγει στις 3 Μαρτίου 2015 και έχει γίνει δεκτό από τον υπουργό.

- Εξετάζεται η δυνατότητα των εν ενεργεία συνταξιούχων πωλητών να μεταβιβάσουν τις άδειες τους σε συγγενικά πρόσωπα α' βαθμού συγγένειας.

- Επίσης, εξετάζονται τροποποιήσεις σχετικά με τη λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Λαϊκών Αγορών και των Αρμοδιοτήτων για την καλύτερη λειτουργία της και τη λύση των άμεσων προβλημάτων και της καθημερινότητας των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών.

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των παραγωγών-επαγγελματιών εξετάζεται η κατάργηση των συγκεκριμένων παραγράφων, καθώς και η πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και ανανέωση των παραγωγικών αδειών.

Από newsbeast