Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

«Ξέχναγε» να πληρώνει φόρους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός...

Πυρά από την αντιπολίτευση δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου, ο οποίος επέβαλε τους μεγαλύτερους φόρους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αφού ομολόγησε ότι δεν πλήρωνε εγκαίρως τους φόρους του.

Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Αντόνιο Κόστα, κατήγγειλε χθες, Παρασκευή, ότι ο Κοέλιου «έκανε κατάχρηση της πολιτικής ασυλίας του (...) σε μια περίοδο φορολογικού μαρτυρίου για τους Πορτογάλους οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» και...
ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιδεικνύουν αναισθησία».

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πως «υπήρχαν χρονιές που δήλωνα και πλήρωνα τους φόρους μετά τη λήξη της διορίας, αλλά κατέβαλα πρόστιμα και τόκους. Μερικές φορές αυτό γινόταν γιατί το ξεχνούσα, άλλες επειδή δεν είχα τα χρήματα».

Καθώς διέρρεαν πληροφορίες ότι οι φορολογικές αρχές αναγκάστηκαν να τον απειλήσουν με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων γιατί όφειλε φόρους ύψους 6.000 ευρώ από το διάστημα 2003-2007, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πάντα πλήρωνε αυτά που χρωστούσε.

«Δεν έχω χρέη προς τις φορολογικές αρχές... Με αντιμετώπιζαν όπως οποιοδήποτε άλλο φορολογούμενο, χωρίς να μου παραχωρούν προνόμια. Παραδέχομαι ταπεινά ότι καθυστερούσα, δεν είμαι υπερήφανος για αυτό, όμως πάντα πλήρωνα και δήλωνα τα πάντα», πρόσθεσε. «Έχω πληρώσει επίσης τα πάντα στα ασφαλιστικά ταμεία», κατέληξε.

Πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών ζήτησαν την παραίτηση του συντηρητικού πολιτικού, αλλά ο Κόστα είπε ότι θα περιμένει να ακούσει τις εξηγήσεις που έχει να δώσει ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Ο Πάσους Κοέλιου κατηγορήθηκε από τον Τύπο ότι είχε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για το διάστημα 1999-2003 και ότι αποπλήρωσε με μεγάλη καθυστέρηση τις οφειλές του. Η εφημερίδα Público έγραψε μάλιστα ότι χρωστά ακόμη πάνω από 5.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι οι καταβολές ήταν υποχρεωτικές στη δική του περίπτωση την εποχή εκείνη.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από nonews-NEWS