Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πώς «σώθηκαν» τα έσοδα Φεβρουαρίου - Ο κρίσιμος Μάρτιος

Το «Βατερλό» στα φορολογικά έσοδα και για τον μήνα Φεβρουάριο – κάτι το οποίο φοβόταν το οικονομικό επιτελείο με δεδομένη την αβεβαιότητα – δεν ήρθε.

Υπήρξε μεν υστέρηση – σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς τα επίσημα προσωρινά στοιχεία αναμένονται να ανακοινωθούν στις 10 Μαρτίου –, όμως περιορίστηκε στα επίπεδα του 2%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η «τρύπα» που άνοιξε τον Ιανουάριο, της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, παραμένει. Αν μάλιστα...
ληφθεί υπόψη ότι μέσα στον Μάρτιο δεν υπάρχουν σημαντικές πηγές εσόδων, μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα έσοδα, αλλά η συγκυρία φαίνεται να βοήθησε το υπουργείο Οικονομικών ώστε να μην διευρυνθεί και άλλο η τρύπα. Τρεις ήταν οι λόγοι που δεν έγιναν χειρότερα τα πράγματα:

1. Ενισχύθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Με την παράταση που ανακοινώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, πολλοί υπόχρεοι ΦΠΑ προτίμησαν να κρατήσουν για λίγες ημέρες τη ρευστότητά τους εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δόθηκε να πληρώσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου χωρίς πρόστιμα.

2. Ενισχύθηκαν, λόγω ψύχους, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι στο οποίο βοήθησε και η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

3. Υπήρξαν αυξημένα έσοδα από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Για πρώτη φορά φέτος τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τον ΦΜΥ του Δεκεμβρίου και όχι του Ιανουαρίου όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τον Φεβρουάριο υπήρξαν διπλά έσοδα από ΦΜΥ καθώς ο Δεκέμβριος, εκτός από τους μισθούς, περιλαμβάνει και τα δώρα.

Το πρώτο μέτρο που θα έρθει με στόχο την άμεση τόνωση των εσόδων είναι η έκτακτη ρύθμιση του Μαρτίου. Αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής το ταχύτερο ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέσα σε περίπου ένα δεκαήμερο οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώσουν όσα χρήματα επιθυμούν στην εφορία, με αντάλλαγμα τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων που αντιστοιχούν στο ποσό που θα πληρώσουν.

Από το Ποντίκι