Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Στα... χαρακώματα Αθήνα - Βερολίνο

Πρωτοφανής επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη
από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Eπικοινωνιακό πόλεμο κατά της Αθήνας έχει εξαπολύσει η Γερμανία, με πρωτοστατούντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να φθείρει επικοινωνιακά όλους τους εμπλεκόμενους με τις διαπραγματεύσεις Έλληνες πολιτικούς.
  
Μιλώντας μετά το Εcofin, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μιλώντας με τον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης «ανόητα αφελή».
   
Μετά από αυτή την προσωπική επίθεση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε με «τελεσίγραφα». «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους...
του Μνημονίου για να εκταμιευθεί η δόση» είπε χαρακτηριστικά.
    
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τι ακριβώς γίνεται δεν το γνωρίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ξεχωριστές συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς. Οι θεσμοί θα κάνουν από κοινού το έργο τους. Δεν τελειώνει ο έλεγχος της Ελλάδας σε μια νύχτα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό πάρα πολύ γρήγορα».
  
Σε ένα άλλο γερμανικό «μέτωπο», το βράδυ της Δευτέρας το γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD μετέδωσε ντοκιμαντέρ για τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονταν και δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη που είχαν γίνει το καλοκαίρι του 2014.
  
Εκεί ο σημερινός υπουργός Οικονομικών έλεγε πως «η Ελλάδα είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα του κόσμου και ότι τα πακέτα οικονομικής βοήθειας που δόθηκαν στη χώρα ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
  
Οπως ήταν φυσικό, τις δηλώσεις αυτές εντόπισαν όσοι θέλουν αυτόν τον καιρό να πλήξουν την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης και να δημιουργήσουν μεγάλο θόρυβο στη Γερμανία.
  
Σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους», η εφημερίδα «Bild» έγραψε χθες –μεταξύ άλλων– «σταράτες κουβέντες. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών λέει κατάμουτρα στους Γερμανούς τηλεθεατές ότι χάθηκαν δισ. των φορολογουμένων και βρίζει κιόλας τους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς που αποφάσισαν τα προγράμματα για την Ελλάδα».
  
Άμεση αντίδραση από το Μαξίμου
  
Παρακολουθώντας τις συντονισμένες επικοινωνιακές επιθέσεις που εξαπέλυαν οι «σκληροί» της λιτότητας, το μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει σφόδρα μεν, πολιτικά δε, και να επιμείνει ότι οι τεχνικές συζητήσεις πρέπει να διεξαχθούν σε εποικοδομητικό πνεύμα.
  
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «είναι σαφές πως η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση», σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε «είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο».
 
Ο Νίκος Παππάς σχολίασε ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει (ο Β. Σόιμπλε) όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μιας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

Από efsyn