Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Διπλό «χτύπημα» στην Ελλάδα

Πρόκειται για τον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν την «οικονομική ακτινογραφία» της ευρωζώνης. Ο Τόμας Βίζερ, ο Αυστριακός που ηγείται του Euro Working Group, έχει επανειλημμένως σταθεί στο πλευρό της Αθήνας ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα.
Γνωστός για την παροιμιώδη ψυχραιμία του, ο Βίζερ μιλάει στο «Βήμα» για τις καυτές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Η κοινή γνώμη υποτίμησε την κοινή επιθυμία για συνεργασία...
και εμπιστοσύνη» απαντά ερωτηθείς για το αν φθάσαμε κοντά στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή και Grexit, ενώ κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής επιλογή».

Ωστόσο, ο κ. Βίζερ συνδέει τέτοιου είδους επιλογές με το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες Μαρτίου και Απριλίου.

Για το ζήτημα της εκτέλεσης των αξιολογήσεων ο αυστριακός τεχνοκράτης αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (ακόμη και της έλευσης των «θεσμών» στην Αθήνα).

Ζητεί επίσης την παροχή σαφών στοιχείων επί των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν με τους εταίρους και να πληρούν τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές (έμμεση, πλην σαφή αναφορά στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ). Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα τρίτου πακέτου βοήθειας προτιμά να εκφράσει την ευχή «να περάσουμε πρώτα τη γέφυρα όταν έλθουμε πιο κοντά».

Σόιμπλε: Το «μπαλάκι» στην πλευρά της Αθήνας

Την ίδια ώρα, μέσα από συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία ακόμη φορά προειδοποιεί την Αθήνα για τις επόμενες κινήσεις της.

Ο Σόιμπλε στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να λείπουν και οι προειδοποιήσεις. Τονίζει λοιπόν ότι πλέον το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας τονίζοντας ότι τώρα τον λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας και ότι οι εταίροι περιμένουν πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια.

Από real