Η ερώτηση απευθύνεται στην κυβέρνηση και δεν έχει ίχνος υπερβολής. Γίνεται η ιστορία της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με την πασοκικής εμπνεύσεως πρακτική των επιδομάτων. Αντί να σπεύσει η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος, βγάζει μία απίθανη ανακοίνωση η οποία απευθύνεται ξεκάθαρα σε ηλίθιους. Λέει, λοιπόν η κυβέρνηση ότι: «1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς...
και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων». Τι καταλαβαίνουμε; Ότι συμφωνεί με τις αυξήσεις των αποδοχών στη ΔΕΗ.
Στο τρίτο και τέταρτο σημείο της ανακοίνωσης, όμως, λέει ότι «3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.
4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».
4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Άρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αξίζουν συγχαρητήρια στη διορισμένη από τη ΝΔ διοίκηση της ΔΕΗ που έδωσε αυτές τις αυξήσεις και σε περίπτωση που τη διαπραγμάτευση την έκανε μία διοίκηση διορισμένη από τη σημερινή κυβέρνηση, τότε οι αυξήσεις θα ήταν μεγαλύτερες. Χειροκρότημα και ένα συμπέρασμα: Λεφτά στη ΔΕΗ υπάρχουν! Περισσεύουν. Υπέροχα.
Κανονικά, βέβαια, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρεμβαίνει σε διαπραγματεύσεις που γίνονται σε οργανισμούς και επιχειρήσεις η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο κράτος. Και θα έπρεπε να παρεμβαίνει διότι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είναι απλήρωτοι και αρκετοί εκπαιδευτικοί για «γραφειοκρατικούς λόγους» είναι απλήρωτοι. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει μόνο εκεί όπου χρωστάει εξυπηρετήσεις σε μεγαλοσυνδικαλιστές και εργατοπατέρες και θέλει να τις ξεπληρώσει, διότι ως εδώ και μη παρέκει. Είπαμε να καταπιούμε κάνα κουνούπι, αλλά ολόκληρη καμήλα δεν καταπίνεται με τίποτα.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να στήνει πάλι στον τοίχο όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου που θ’ ακούνε μπινελίκια, επειδή βολεύτηκε η ΓΕΝΟΠ. Ούτε μπορεί αυτή η κυβέρνηση να θέλει μέσω της ΔΕΗ να «στείλει μήνυμα» ότι δήθεν και τάχαμου στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αν θέλει η κυβέρνηση να στείλει τέτοια μηνύματα, ας πάει να πιέσει τον ΣΕΒ κι ας μην κάνει συμβολισμούς με εταιρείες των οποίων το 52% ανήκει στο Κράτος. Αυτά είναι άλλοθι για μεγάλες αμαρτίες.
Όμως δεν είναι μόνο η υπόθεση της ΔΕΗ που με κάνει ν’ αναρωτιέμαι αν πράγματι έχουμε να κάνουμε με αριστερούς. Είναι και τα λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ που τα πήρε η κυβέρνηση με το έτσι γουστάρω για να μαζέψει τη δόση του ΔΝΤ. Ρε πάτε καλά; Τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ προέρχονται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Δηλαδή παίρνουν τα λεφτά από την Ε.Ε. για να τα δώσουν στο ΔΝΤ! Έχουν αποτρελαθεί εντελώς. Κι επειδή χτες άκουσα προσεκτικότατα τον Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή του Χατζηνικολάου, ένα και μόνο ένα πράγμα κατάλαβα από αυτά που είπε ο υπουργός, διότι ούτως ή άλλως μόνο ένα πράγμα είπε ξεκάθαρα και αυτό ήταν ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το ΔΝΤ». Επειδή, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης είχε χτες το κουράγιο να πει ότι ο Λαπαβίτσας έκανε καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή, βρίσκω κι εγώ το κουράγιο να πω ότι ο Βαρουφάκης χτίζει νέα καριέρα πάνω στη δέσμευσή του να αποπληρωθεί εντελώς, μόνο και αποκλειστικά, το ΔΝΤ. Ωραία περνάμε!
Κι αναρωτιέμαι, γιατί από τη στιγμή που περισσεύουν χρήματα στη ΔΕΗ δεν πήραν εκείνα για να τσοντάρουν στη δόση; Δεν υπάρχει «δε μπορούν». Διότι το «δε μπορούν» ισχύει πολύ περισσότερο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς στο καταστατικό του αναγράφεται καθαρότατα ότι «Σκοπός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πρόληψη και η πάταξη κάθε ατασθαλίας σε βάρος των ευρωπαϊκών πιστώσεων, όπως και η ανάκτηση τυχόν χρηματικών ποσών, τα οποία έχουν καταβληθεί παρανόμως ή αχρεωστήτως». Όπως λοιπόν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ολόκληρη παρανομία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα μπορούσαν να βρουν λύση και για τα χρήματα που περισσεύουν στη ΔΕΗ.
Υπάρχει κι ένα τρίτο σημείο που με κάνει ν’ αναρωτιέμαι αν πράγματι έχουμε να κάνουμε με μία αριστερή κυβέρνηση. Είπε ο υπουργός Υγείας «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Πρέπει να εξαντληθούν τα αποθεματικά τους και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς». Για να καταλάβουμε τώρα τι σημαίνει «αποθεματικά νοσοκομείου» ένα θα σας πω. Σε ένα μέτριας δυναμικότητας επαρχιακό νοσοκομείο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη «Διαύγεια», οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες απαιτήσεις του νομαρχιακού νοσοκομείου, που αφορούν κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, φτάνουν στο τέλος του 2014, τα 59.200.000 ευρώ. Το 2014, το ίδιο αυτό νοσοκομείο ξόδεψε για φάρμακα 4.700.000 ευρώ, για υγειονομικό υλικό 2.700.000 ευρώ, για καύσιμα 1.300.000 ευρώ και για χημικά αντιδραστήρια 1.200.000 ευρώ. Δηλαδή, ξόδεψε περίπου 10 εκ. ευρώ και έχει να παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ 59 εκ. ευρώ. Κι όμως ο κ. Κουρουμπλής κάνει λόγο για αποθεματικά. Δηλαδή, ενώ το νοσοκομείο είναι κατ’ ουσίαν κερδοφόρο, ο ΕΟΠΥΥ το μετατρέπει σε ζημιογόνο και ο υπουργός απλώς αναζητά λύση στα ψίχουλα των αποθεματικών.
Έχει ενδιαφέρον αυτό και θα σας εξηγήσω το λόγο. Τα αποθεματικά έχουν σχέση με τα έξοδα του νοσοκομείου. Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, κυκλοφορούσε αν θυμάστε ένας κατάλογος με τα «καλύτερα» και τα «χειρότερα» νοσοκομεία της χώρας. Τα «καλύτερα» σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ήταν εκείνα που είχαν τα λιγότερα έξοδα είτε επειδή χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα, είτε επειδή είχαν κάλυψη μόνο 20% των κλινών τους. Τα «χειρότερα» νοσοκομεία ήταν αυτά που είχαν αυξημένα έξοδα είτε επειδή χρησιμοποιούσαν γνήσια φάρμακα είτε επειδή είχαν 80% κάλυψη των κλινών τους. Τα «καλύτερα» νοσοκομεία του κ. Γεωργιάδη, λοιπόν, είχαν αυξημένα αποθεματικά. Λογικό δεν είναι; Είναι! Όμως δεν είναι καθόλου λογικό να θεωρούνται αριστερές και οι απόψεις Κουρουμπλή και οι απόψεις Γεωργιάδη που συγκλίνουν στην αποθέωση των αποθεματικών.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πια αν ξέρουν τι τους γίνεται στην κυβέρνηση. Ξέρω όμως ότι άκουσα τον κ. Βαρουφάκη στη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου να δηλώνει: «Στον ΟΠΑΠ έγινε έγκλημα, αλλά δεν το αναμοχλεύω». Δηλαδή αν δεν το αναμοχλεύσει ο υπουργός Οικονομικών, ποιος θα αναμοχλεύσει αυτό και άλλα πολλά οικονομικά εγκλήματα; Αναμόχλευτα θα μείνουν; Τα κέρδισε η λήθη μαζί με τις αριστερές μεγαλοστομίες;
Εν πάση περιπτώσει, για να κλείσω όπως ξεκίνησα, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κώστας Κουτσοδήμας είπε «Τα 6 ευρώ που δόθηκαν, είναι ένα τροφείο, κάναμε μια επέκταση για να παίρνει ο άλλος ένα καφέ και ένα σάντουιτς». Προφανώς με τα 1.300 ευρώ που είναι ο μέσος μισθός της ΔΕΗ, το σκεφτόταν να πάρει έναν καφέ, αλλά τέλος πάντων αλλού είναι το θέμα μου. Θέλω να δω πόσα ευρώ, δηλαδή πόσα σάντουιτς θα αναλογούν καθημερινά σε όσους «χωρέσουν» στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με το οποίο «διασφαλίζεται η σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο και τρόπο, μέσω των υφιστάμενων δομών ή νέων μέσω των αναπτυξιακών συμπράξεων». Θα περιμένω να δω με υπομονή πόσα ευρώ θα δώσει το Κράτος για σίτιση σε όποιον ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Και τα λέμε…
Έγραψε ο ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου