Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δόθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Σήμερα (3/3) κατατίθεται στη Βουλή.
   
Πρόκειται για την πρώτη δέσμη ανακουφιστικών ρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, επίδομα ενοικίου για 30.000 άπορες οικογένειες και πρόγραμμα σίτισης με εκπτωτικά κουπόνια.
   
Επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή...
ηλεκτρικού ρεύματος, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο και αφορούν ολόκληρο το 2015, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο.
   
Εξασφάλιση στέγασης
Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου και θα αφορά 30.000 νοικοκυριά σε πρώτη φάση. Θα αφορά νοικοκυριά που δεν διαθέτουν δικό τους ακίνητο στην περιφέρεια που διαβιούν και θα αφορά τόσο νέες μισθώσεις όσο και ανανέωση παλαιότερων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εξώσεις.
   
Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ τον μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Προβλέπεται επίσης ότι το ποσόν της επιδότησης θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και πιθανότατα δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και πρόβλεψη σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών.
   
Ηλεκτρικό ρεύμα
Το νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Θα δοθεί σε νοικοκυριά, είτε αυτά ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, καθώς και σε νοικοκυριά με «κομμένο» ρεύμα, λόγω οφειλών.
  
Η κυβέρνηση, διά του Αλέξη Τσίπρα, έχει υπολογίσει τον αριθμό των νοικοκυριών που δικαιούνται το δωρεάν ρεύμα σε περίπου 300.000. Το ποσό θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.
  
Σίτιση
Τα μέτρα για την εξασφάλιση επαρκούς σίτισης αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
   
Θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ θα επιλέγονται βάσει των φορολογικών δηλώσεών τους. Αν για κάθε λόγο δεν κατατίθεται δήλωση ή πρόκειται για ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα, τότε θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωσή τους.
   
Αιτιολογική έκθεση

Από efsyn