Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Αμφίπολη: (μπαινο)βγαίνοντας από τον τάφο που σκάψανε

Η ανασκαφή της Αμφίπολης μπήκε πλησίστια στη ζωή μας με υποσχέσεις και προσδοκίες για την ανακάλυψη αρχαίων θριάμβων που θα γέμιζαν εμπιστοσύνη και θάρρος στα πνευμόνια μας να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες και δυσκολίες του παρόντος. Οι αρχαίοι θρίαμβοι εξάλλου  αποκαθαρμένοι από ενοχλητικές λεπτομέρειες είναι το βάθρο στο οποίο ανεβαίνουν πάντα οι μικρότητες ντυμένες κληρονόμοι για να καμωθούν τους λέοντες.

Ο τέως πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει παρών έτοιμος να απαντήσει στα ερωτήματα...
που θα έθεταν οι σφίγγες κι ύστερα, ήθελε να πιστεύει και να πιστεύουμε, θα διάβαινε τον διάδρομο της δόξας ενώ καρυάτιδες θα τον σκέπαζαν με ροδοπέταλα ευχαριστιών. Από τη δόξα στην απροσχημάτιστη προπέτεια μια ανασκαφή δρόμος.

Τελικά η ανασκαφή είχε το άδοξο τέλος που είχαν οι ανιστόρητες και ανεδαφικές της προσδοκίες. Ούτε καν ανακοίνωση θα γίνει στο αρχαιολογικό συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία κοντά τριάντα χρόνια. Πώς να κοντύνουν τα όνειρα για μεγαλέξανδρους, πώς να ανυψωθούν τα δεδομένα για υπαξιωματικούς του. Η ανασκαφική ομάδα αποσυντίθεται, έχουν ήδη αποκοπεί, ανεξαρτητοποιηθεί, από τον κορμό της μελετητές που θα ανακοινώσουν ότι ο λόφος ήταν πάντα τέτοιος, δεν είναι τεχνητό δημιούργημα ανθρώπινων χεριών αλλά τεκτονικών μεταβολών και ποταμίσων προσχώσεων. Τα οστά των νεκρών που βρέθηκαν περιπλέκουν περαιτέρω την υπόθεση λες και οι τεθνεώτες καγχάζουν την τεχνητή έπαρση των συγχρόνων.

Σφάζονται τώρα με δηλώσεις και αλληλοαναιρούμενα συμπεράσματα οι μελετητές λες και από όλη αυτήν την εργώδη προσπάθεια το μόνο που αποκαλύφθηκε ήταν η συντριμμένη υπεροψία τους.

Η σιωπή και η περίσκεψη που έπρεπε να συμβουλεύουν όταν ξεκινούσε η έρευνα γίνονται τώρα η επίχωση που θάβει την τηλεοπτική ξιπασιά μετά εκπροσώπου... τάφου. Το μνημείο έτσι κι αλλιώς σπουδαίο και άξιο θαυμασμού μελέτης και αισθητικής απόλαυσης ποιός το ξέρει πότε θα ξαναβρεί την πραγματική του αξία αφού για την ώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το λούστρο που περίσσεψε. Εμείς θα αρκεστούμε σε μια ανυπόφορη φλυαρία χωρίς κανένα δημόσιο ενδιαφέρον ή ενδέχεται να περάσουμε στον χώρο της ζαλιστικής εμμονής ότι σκοτεινές δυνάμεις βαστούν τα γκέμια της ατίθασης κατά τα άλλα αλήθειας.

Άντε λοιπόν και πάλι από την αρχή, αφού βγούμε πρώτα από τον τάφο που σκάψαμε οι ίδιοι.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο apostoloslyk1@gmail.com

Από alterthess