Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αγώνας δρόμου για 7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο

Yπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου που σχετίζεται με την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων τον μήνα Μάρτιο, ύψους 6,95 δισ. ευρώ.

Αρχής γενομένης από αύριο, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αρχίσει σταδιακά να αποσβένει διάφορες υποχρεώσεις που αφορούν σε καταβολή δόσεων στο ΔΝΤ, συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 750 εκατ. ευρώ για ομόλογα που κατέχουν πιστωτές του εξωτερικού και να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία 1,4 δισ. ευρώ και...
δύο από 1,6 δισ. ευρώ.

Στις συνολικές υποχρεώσεις πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο για μισθούς και συντάξεις, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία του κράτους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ώστε να εξασφαλιστούν τα ποσά μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα κατά 8 με 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδεχόμενη λύση μπορεί να δοθεί στις 9 Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ H ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Από real