Της Δήμητρας Καδδά
Νέα μάχη, πιθανότατα ακόμη δυσκολότερη, ξεκινά η κυβέρνηση μετά την πρώτη χθεσινή έγκριση. Έχει προθεσμία έως το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει μία λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνει «αποδεκτή».
Διαφορετικά, «αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει» όπως δήλωσε χθες μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. “Δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω, είναι...
Νέα μάχη, πιθανότατα ακόμη δυσκολότερη, ξεκινά η κυβέρνηση μετά την πρώτη χθεσινή έγκριση. Έχει προθεσμία έως το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει μία λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνει «αποδεκτή».
Διαφορετικά, «αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει» όπως δήλωσε χθες μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. “Δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω, είναι...
ένα μικρό βήμα. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς” πρόσθεσε δίδοντας το στίγμα της δυσκολίας.
Τηλεδιάσκεψη την Τρίτη προαναγγέλλει ο Σόιμπλε και ζητά λίστα που να βασίζεται στο MOU
Σαφέστερος ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε στις δηλώσεις του. Αν υποβάλλει είπε «κατάλογο που θα βασίζεται στο τρέχον πρόγραμμα, στο MOU, την Τρίτη θα κάνουμε μία πρώτη αξιολόγηση από τους 3 φορείς». Είπε ότι δεν περιμένουμε να είναι τρομερά τεκμηριωμένοι». Προανήγγειλε ότι θα γίνει αξιολόγηση «μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη». Εφόσον κριθεί ότι ο κατάλογος συμφωνεί με τις διευθετήσεις, τότε θα γίνει η επέκταση κατά 4 μήνες του τρέχοντος προγράμματος…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας σαφές ότι «απόψε έγινε ένα πρώτο βήμα» αλλά η επέκταση «θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Έκανε σαφές για την λίστα δεμσεύσεων ότι την Δευτέρα «θα ακούσουμε από τους θεσμούς την πρώτη τους γνώμη για το αν το υλικό είναι αρχικώς επαρκές. Αν όλα βαίνουν θετικά θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη». «Αν δεν είναι επαρκές, δεν θέλω να τοποθετηθώ γι’ αυτό» πρόσθεσε…
Η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη όπως αναφέρουν πηγές των δανειστών στο «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί σήμερα. Εξηγούν ότι η λίστα πρέπει να εγκριθεί (πιθανότατα από EWG) και να συνοδεύει το αίτημα και την δήλωση του Eurogroup στο «πακέτο» που θα λάβει τον δρόμο της έγκρισης. Και καθώς το ελληνικό αίτημα είναι πολύ πιο γενικό από αυτό του Δεκεμβρίου, δημιουργούνται «μεγαλύτερες ανάγκες διασαφήνισης θέσεων στο συνοδευτικό τεχνικό έγγραφο».
Τα 3 έγγραφα θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο προς τα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Ολλανδίας της Γερμανίας και άλλων κρατών με στόχο να εγκριθεί η επέκταση, ενώ ανάλογη έγκριση απαιτείται από τον EFSF.
Τι λέει η απόφαση
Έως τη Δευτέρα το βράδυ θα πρέπει η ελληνική πλευρά για να παρουσιάσει μία πρώτη λίστα «με μέτρα μεταρρυθμίσεων, βασισμένα στην τρέχουσα συμφωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα. Επισημαίνεται όμως ότι «οι θεσμοί μετά θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή «είναι αρκετά πλήρης για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης»…
Σε δεύτερο στάδιο έως το τέλος Απριλίου -σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές- η ίδια λίστα θα πρέπει να γίνει πλήρης. Αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις εντός του 4μήνου της επέκτασης (6μηνο ήταν η αρχική πρόταση) τότε δεν θα ληφθεί το υπόλοιπο των δόσεων.
Τι κέρδισε η κυβέρνηση
Υπάρχουν όμως και κέρδη για την ελληνική πλευρά. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «αποτρέψαμε την μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», ενώ η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα θα συνδυάζεται για το 2015 με τις οικονομικές εξελίξεις.
Ανοίγει όμως παράθυρο και για το χρέος καθώς αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012»
Οι δεσμεύσεις
Η ανακοίνωση του Eurogroup κάνει σαφές ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους».
Επίσης, το ζήτημα των κόκκινων δανείων… εγκαταλείπεται. «Τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να κρατούνται από το EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν «μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δαπάνες εξυγίανσης» επισημαίνεται.
Γίνεται επίσης σαφές ότι «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως».
Αναφέρεται ότι « σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία (σ.σ. δανειακή σύμβαση) αλλά «κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας» Γίνεται μάλιστα λόγος και για μία «πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία».
Από capital
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου