Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η κ. Λαγκάρντ επιστρέφει στις Βρυξέλλες – Ελπίδες για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

Eνδείξεις μικρής έστω προόδου και υπέρβασης του αδιεξόδου διαπιστώνονται από διάφορες πλευρές, μετά το πέρας των εργασιών της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorkingGroup) αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Πάντως, κυκλοφορεί και φημολογία που μιλάει για καταρχήν συμφωνία, αν και επισήμως δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, με το σημερινό Eurogroup να καλείται να δώσει τη λύση. Πάντως, ουδείς τολμά προβλέψεις, καθώς η Γερμανία δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο, παρά το καλό κλίμα στη τηλεφωνική συνομιλία της κ. Μέρκελ με...
τον κ. Τσίπρα.

Η ιστοσελίδα μας (www.mignatiou.com) είναι σε θέση να γνωρίζει ότι χθες το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον, ξημερώματα ώρα Αθήνας) η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναχώρησε από την αμερικανική πρωτεύουσα για τις Βρυξέλλες, απ’ όπου είχε επιστρέψει την προηγούμενη ημέρα. Σήμερα θα αντιπροσωπεύσει το Ταμείο στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα επιλέξει να πράξει: Θα συνταχθεί με τη Γερμανία ή θα υποστηρίξει την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στην ιστοσελίδα της, αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

Οι αξιωματούχοι των ελληνικού υπουργείου με τους υπόλοιπους αξιωματούχους έχουν συντάξει ένα ανακοινωθέν που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για έναν συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, για να εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών την Παρασκευή στο Eurogroup.

Οι θέσεις της Ελλάδας και της Ευρωζώνης για την μελλοντική χρηματοδότηση της Αθήνας, έχουν… πλησιάσει μάλιστα όπως τονίζεται στο άρθρο από πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση.

Βετεράνος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε πως «οι θέσεις φαίνεται να είναι αρκετά κοντά». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι του Eurogroup είχαν συντάξει ένα ανακοινωθέν που θα λειτουργούσε ως βάση για έναν συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, για να υπογραφεί στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων «βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά υπόκειται σε πολιτική συζήτηση», τόνισε μια δεύτερη πηγή. Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες γα μια πολιτική συζήτηση και για να ελέγξουν το έγγραφο.

Γιά το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Εθνος σημειώνει:

Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες, όπου οι τεχνοκράτες των κρατών-μελών εξέτασαν το ελληνικό αίτημα για την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Οπως δήλωσαν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα Παρασκευή θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης συνέταξαν ένα προσχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας που θα τεθεί στο συμβούλιο των υπουργών.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες το βράδυ σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία κατά την αυριανή σύνοδο των υπουργών, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επί 50 λεπτά στο τηλέφωνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ύστερα από την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και όπως είπαν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Γερμανία αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια συμφωνία. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα μπορεί να γίνει δεκτή ως μία βάση για διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει ανάγκη να υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση ένα νέο σχέδιο (αίτημα).

Ο κ.Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος θα είναι παρών στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ότι η Ιταλία υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Από mignatiou