Του Τάσου Δασόπουλου
Χωρίς ουσιαστικά σημάδια σύγκλισης θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και των τριών θεσμών όπως ονομάζεται εφεξής η τρόικα.
Όλο το Σάββατο συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση των δύο κειμένων, ένα που θα παρουσιάσουν...
Χωρίς ουσιαστικά σημάδια σύγκλισης θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και των τριών θεσμών όπως ονομάζεται εφεξής η τρόικα.
Όλο το Σάββατο συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση των δύο κειμένων, ένα που θα παρουσιάσουν...
οι δανειστές και ένα η ελληνική πλευρά ώστε να υπάρχει μια βάση διαλόγου που θα ξεκινήσει αλλά μάλλον δεν θα τελειώσει στο αυριανό Eurogroup.
Στην Ελληνική πλευρά βρίσκεται η ομάδα της οποίας πολιτικά προΐσταται, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είναι και ο σύνδεσμος της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.
Μαζί του, ο επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος οργανώνει το τεχνικό μέρος της συζήτησης παρέχοντας (όπου υπάρχουν) και τα απαραίτητα μεγέθη.
Σε συμβουλευτικό ρόλο το στέλεχος της Lazard Ματιέ Πιγκάς ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο να πείσει τους δανειστές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς στόχους και την αναγκαιότητα απομείωσης του χρέους.
Μαζί του και η κ. Ελένα Παναρίτη η οποία βοηθάει στο θέμα του «αποδεκτού» 70% του μνημονίου.
Από την άλλη πλευρά τους τρείς θεσμούς εκρποσωπούν τρείς γνωστοί από το παρελθόν o κ. Ντέκλαν Κοστέλο εκ μέρους της ΕΕ ο κ. Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και ο κ. Ρίσι Γκοχιάλ από το ΔΝΤ.
Μέχρι και χθες υπήρχαν διαφωνίες σε όλα τα επίπεδα. Από την πλευρά των δανειστών έρχεται και ξαναέρχεται το θέμα της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου αφού η ελληνική πλευρά επιμένει ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις από το πρόγραμμα που αποδέχεται.
Από την άλλη μεριά επιμένουν σε ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα «δανειστεί» στοιχεία από τον υπάρχον πρόγραμμα αλλά θα είναι ένα καινούργιο το οποίο δεν θα πρέπει να φαίνεται ότι είναι συνέχεια του παλιού.
Η ελληνική πλευρά επιμένει να μην θέλει να συζητήσει καν την εφαρμογή των μέτρων που θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση όπως η ακύρωση μέτρων για μείωση συντάξεων και οι παροχές ρεύματος τροφής και επιδομάτων στους ανέργους τα οποία κοστολογούνται από την πλευρά των δανειστών με περίπου 5 δις ευρώ.
Δεν έχει επίσης προτείνει και ισοδύναμα μέτρα αφού όπως τονίζουν τα μέλη της αποστολής το κόστος θα ισοσκελιστεί με κέρδος σε φόρους και εισοδήματα από την πραγματική οικονομία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών από την άλλη μεριά δεν συζητούν την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, πηγές από την Κομισιόν ξεκαθάριζαν ότι η συζήτηση με την Ελλάδα θα έχει ως βάση πως το 2015 ο προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Δεν θέτουν καν το θέμα της απομείωσης με οποιοδήποτε τρόπο του ελληνικού χρέους αφού τονίζουν ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει όταν και εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.
Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η συζήτηση θα γίνει με βάση την δέσμευση που ανέλαβαν η ΕΕ τον Νοέμβριο του 2012 και όχι τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς η οποίες δεν έχουν την έγκριση των δανειστών.
Αρχικά είχε αποφασιστεί η διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών να ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου.
Χθες το μεσημέρι όμως αποφασίστηκε να συνεχιστούν και σήμερα σε μια νέα προσπάθεια μια έστω και επιμέρους συμφωνίας.
Από enikonomia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου