Mπορεί οι κρισιμότατες διαβουλεύσεις με τους εταίρους αυτά τα 24ωρα να μετατοπίζουν, πρόσκαιρα, το κέντρο της προσοχής όλων στη βελγική πρωτεύουσα, πλην όμως συντομότατα τα βλέμματα θα στραφούν και πάλι στο ελληνικό Κοινοβούλιο: με πρώτη κορυφαία στιγμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή, είναι που θα γραφούν οι επόμενες κρίσιμες σελίδες των πολιτικών εξελίξεων.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή του διαδόχου του κ. Κάρ. Παπούλια στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι...
Σε ό,τι αφορά την εκλογή του διαδόχου του κ. Κάρ. Παπούλια στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι...
η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία θα εκκινήσει εντός της επομένης εβδομάδας, με το όνομα του κ. Δημ. Αβραμόπουλου να εξακολουθεί να βρίσκεται ως «επικρατέστερο σενάριο» πάνω στο τραπέζι. Στον βαθμό, ωστόσο, που ο πρωθυπουργός κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, κυκλοφορούν και άλλες εκδοχές ως προς την επίσημη πρότασή του – η οποία εκτιμάται ότι θα διατυπωθεί με το τέλος των διεργασιών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να προταθεί από τον πρωθυπουργό μια προσωπικότητα τα χαρακτηριστικά της οποίας θα παραπέμπουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πηγές στη Βουλή σημειώνουν ότι από τη στιγμή που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός την πρότασή του, θα καταρτιστεί και η ειδική ημερησία διάταξη για συνεδρίαση της Ολομέλειας προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία μέσα σε διάστημα πέντε ημερών (υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων).
Παραλλήλως με την προφανώς σημαντική αυτή υπόθεση, εντός Κοινοβουλίου δρομολογούνται οι «τυπικές» διαδικασίες για τη συγκρότηση των διαρκών επιτροπών: εξέλιξη απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αρχίσει και η κατάθεση των σχεδίων νόμων από την επεξεργασία των οποίων θα διαφανούν τόσο οι επιπτώσεις από τις ευρωελληνικές διαπραγματεύσεις, όσο και ο βαθμός συνοχής της δικομματικής πλειοψηφίας, ειδικά στα «δύσκολα» νομοθετήματα.
Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, «η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα τα δύο πρώτα νομοσχέδια: το πρώτο αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα “κόκκινα” δάνεια. Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Να δούμε αν θα τα ψηφίσετε αυτά τα νομοσχέδια, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και στον κ. Αντ. Σαμαρά, με τις δύο πλευρές σε αυτήν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις (κατά τη διάρκεια των ομιλιών των δύο ανδρών) να συγκρούονται φραστικά με ιδιαίτερη οξύτητα: κάτι ασύνηθες για συζητήσεις επί προγραμματικών δηλώσεων.
Σειρά νομοσχεδίων
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε και άλλα ν/σ που θα πάρουν σειρά για κατάθεση και ψήφιση, αναφέροντας χαρακτηριστικά εκείνα που «αφορούν μέτρα για τη σαρωτική μεταρρύθμιση του κράτους, την προστασία των εργαζομένων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αποκατάσταση και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης σημείωνε ότι «απαιτείται να υιοθετηθούν και μάλιστα με κατεπείγοντα τρόπο στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφενός μεν θα αποκαθιστούν άμεσα σοβαρές αδικίες και θα ανακουφίζουν τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, αφετέρου δε θα αναχαιτίζουν το σπιράλ της ύφεσης». Τέλος, σε ένα μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, θα κατατεθεί προς ψήφιση και το ν/σ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ από kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου