Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάπτυξη.

Ανάπτυξη για την Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει, έτσι όπως την ορίζουν οι δανειστές. Για να γίνει αυτό που συστήνουν οι δανειστές θα πρέπει αφενός οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας να κατέβουν σε επίπεδο Κίνας, διαφορετικά επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν, αφετέρου η ελληνική φύση να μετατραπεί σε χαβούζα της Ευρώπης. Η δε δημόσια περιουσία να εκποιηθεί έναντι πινακίου φακής.

Ακόμα όμως και τότε, καμία ανάπτυξη δεν θα αφορά...
την Ελλάδα και τους Έλληνες, που θα δουλεύουν μαζί με τους εδώ αλλοδαπούς απλά για να φυτοζωούν, αλλά τους διεθνείς ολιγάρχες επενδυτές και τα ντόπια τσιράκια τους, οι οποίοι θα αισχοκερδίσουν σε βάρος των ζωών και των ονείρων μας.

Μην σκεφτόμαστε λοιπόν τέτοιου είδους ανάπτυξη. Απλά δεν υπάρχει. Μόνο με εθνικό νόμισμα, πραγματική δημοκρατία και αναγκαστική εκ των έσω ανάπτυξη, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον πάτο.

Σχόλια

  1. δεν είναι θέμα μισθών. Η ανάπτυξη που σχεδιάζουν οι τοκογλύφοι δεν έχει άμεση σχέση με θέσεις εργασίας. Αυτοί κοιτάζουν μόνο τα νούμερα. Αν πχ πεθάνουν οι συνταξιούχοι θα έχουμε εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος. Αν μεταναστεύσουν οι άνεργοι θα έχουμε μείωση της ανεργίας. Αν πεθάνουν οι άρρωστοι θα έχουμε εξυγίανση του συστήματος υγείας. Αν σταματήσουμε να καταναλώνουμε να τρώμε, να έχουμε θέρμανση, να έχουμε ηλεκτρικό, να παίρνουμε φάρμακα, θα έχουμε θετικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.

    Και αυτό νομίζω είναι το σημείο που πρέπει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση και μέχρι στιγμής το κάνει. Μία συμφωνία πραγματικής ανάπτυξης δηλαδή αύξησης του ΑΕΠ έχει μεγαλύτερη αξία από διαγραφή χρέους. Γιατί η διαγραφή χρέους αν συνδυάζεται με υφεσιακά μέτρα και ξεπούλημα αναπτυξιακών εργαλείων είναι φαύλος κύκλος ανακύκλωσης της μιζέριας. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει οι εταίροι να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη με χαμηλότοκα δάνεια αν δεν τους αρέσει η διαγραφή χρέους και ότι αυτά τα δάνεια θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην παραγωγική οικονομία στον πρωτογενή τομέα και όχι σε τραπεζικά ελλείμματα και στην κατανάλωση.