Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Διχάζει την Ευρώπη το ελληνικό αίτημα

Θετικό πρώτο βήμα είναι και για την Κομισιόν και για το Παρίσι, το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, «δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης», εκτιμά το Βερολίνο, επιμένοντας στην επέκταση του «προγράμματος» με την τήρηση στο ακέραιο όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση...
του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement»  έναν όρο που όπως είπε στην ουσία «περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα». Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, είπε ο Σχοινάς προσθέτοντας πάντως ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα εξεταστούν σήμερα στο Euroworking Group, ενώ όψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.
 
Γερμανία: «Το ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης»

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος. «Το έγγραφο», υποστήριξε, «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με πηγές του Reuters από την ευρωζώνη, αυτό που περιμένει η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα είναι να δεσμευτεί με σαφήνεια στις προηγούμενες συμφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε λόγο που δεν μπορούμε να πούμε “ναι” στις ελληνικές προτάσεις», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συμπληρώνοντας ότι το κλειδί είναι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι διατεθειμένη η Αθήνα να υιοθετήσει. «Η επιστολή μπορεί να αποτελέσει μόνο την αρχή των συνομιλιών» είπε ο Γκάμπριελ.

«Γρήγορη» λύση για την Ελλάδα

Από την άλλη το Παρίσι δηλώνει πιο αισιόδοξο. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ότι βλέπει στις τελευταίες δηλώσεις και αποφάσεις του Έλληνα ομολόγου του Αλέξη Τσίπρα «ενθαρρυντική ένδειξη ότι μια λύση (για το θέμα της Ελλάδας) είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα», προσθέτοντας ότι η Γαλλία «ενεργεί και θα ενεργεί μέχρι τέλους ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της εντός της Ευρώπης» και της ευρωζώνης.
 
ΔΝΤ: Τα προγράμματα είναι ευέλικτα και εξελίσσονται

Επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι ξεχωριστές από αυτές που γίνονται με την ΕΚΤ και το Εurogroup, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι δεν έχει μεν παραληφθεί επίσημα κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά «οποιοιδήποτε κίνδυνοι στην οικονομική σταθερότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ελαχιστοποιηθούν. Όλοι δουλεύουν με καλή πίστη για να διασφαλίσουν ότι αυτό θα γίνει», δήλωσε προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή και ότι όλα τα προγράμματα είναι ευέλικτα και εξελίσσονται ανάλογα με τις περιστάσεις.

Από efsyn