Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το Βερολίνο προκαλεί: Κάνουμε ότι …μπορούμε για την Ελλάδα!

Καταχώριση με τίτλο «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ» ανάρτησε αργά χτές το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας νωρίτερα στο Βερολίνο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται ένα νέο κούρεμα του χρέους και επιμένει στην επίβλεψη του προγράμματος...
από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η αξιοπιστία είναι η βάση της εμπιστοσύνης, είπε ο Σόιμπλε μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Κοινές λύσεις στο θέμα του χρέους δεν βρήκε σε αυτήν την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Σόιμπλε τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. ‘Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθει η Ελλάδα μόνιμα σε ένα δρόμο που θα έχει μέλλον’.

Η Γερμανία θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της για να κρατηθεί η Ευρώπη σε πορεία με μέλλον. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται προοπτικές. ‘Στηρίζουμε την προσπάθεια προκειμένου οι εύποροι στην Ελλάδα να καταβάλουν το συνεισφορά τους’. Επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει την Ελλάδα στη δημιουργία αποτελεσματικών φορολογικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις από την πλευρά του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ο ίδιος σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, ωστόσο ελληνικά πολιτικά κόμματα έδωσαν κατά τον προεκλογικό αγώνα υποσχέσεις σε βάρος τρίτων.

Ο Βαρουφάκης εκφράστηκε υπέρ μιας αποφασιστικής δημοσιονομικής πολιτικής. ‘Μπορείτε να περιμένετε από μας πως θα ενεργήσουμε με λογική για το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου και όχι μόνον του μέσου Έλληνα – καθώς και ακλόνητη στράτευση για μια βιώσιμη οικονομία’».

ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από mignatiou