Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατοίκων της Χαλκιδικής για τα μεταλλεία Χρυσού

Απορρίφθηκαν  από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αβάσιμοι και απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί των 264 κατοίκων της Ανατολικής Χαλκιδικής που ζητούσαν να μην συνεχιστούν τα έργα στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών τελμάτων στην περιοχή των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για:...
1) τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και 2) την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.

Οι Σύμβουλοι αποφάσισαν να συνεχιστούν τα έργα στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και στις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών τελμάτων στην περιοχή των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στην Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας, Σκουριών και Μαύρων Πετρών των μεταλλείων Κασσάνδρας σε έκταση 264.000 στρεμμάτων, με απώτερο σκοπό την εξόρυξη  μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, χρυσού και αργύρου τα οποία θα διοχετεύονται στην αγορά από τις λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έχει αναλάβει την αποκατάσταση των χώρων απόθεσης των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας και των άλλων  χώρων που έχουν υποστεί ζημιές από προηγούμενες εκμεταλλεύσεις.

Από naftemporiki