Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σόιμπλε στο σεντούκι

Δύο αντίρροπες δυνάμεις δρουν εσχάτως πάνω και δίπλα από τα κεφάλια μας. Η μία σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους στις πλατείες για να ζητήσουν αξιοπρέπεια κι ανάσα. Η άλλη σπρώχνει προς τα γκισέ των τραπεζών για ανάληψη καταθέσεων. Είναι λίγοι αυτοί που τρέχουν στα γκισέ, αρκετοί όμως για να δημιουργήσουν θέμα. Οι πολλοί των πλατειών βοηθούν, εν γνώσει τους, την ελληνική πλευρά στη σκληρή διαπραγμάτευση των ημερών. Οι λίγοι των γκισέ βοηθούν, εν αγνοία τους, την πλευρά...
των δανειστών, καθιστώντας τα χρονικά περιθώρια εντελώς ασφυκτικά.

Δεν αναφέρομαι στους ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Ούτε καν σε αυτούς που αποσύρουν μεγάλα ποσά για να τα πάνε στην Ελβετία. Αυτοί τα ίδια έκαναν πάντα, τα ίδια θα κάνουν και τώρα. Ο λόγος γίνεται για αυτούς που παίρνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να τα φυλάξουν στα σπίτια τους. «Δέκα δισ. ευρώ βρίσκονται στα σεντούκια» έγραφαν οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Και στα σεντούκια, και στα στρώματα, και στα πλακάκια, και στα υπόγεια, και όπου άλλου νομίζει ο καθένας ότι τα χρήματά του είναι προφυλαγμένα από το τέρας του Grexit.

Το τέρας του Grexit είναι μυθικό, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει, δεν πρόκειται να υπάρξει. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει τεράστιες συνέπειες για την Ευρωζώνη. Το λέει ο Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης, το λέει το Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ, το λένε δεκάδες οικονομολόγοι. Δεν είναι καν θέμα Ευρωζώνης. Το ευρώ είναι, μαζί με το δολάριο, το νόμισμα στο οποίο τοποθετούν τα αποθεματικά τους τα κράτη και οι επιχειρήσεις, οπότε ακόμη και η μικρότερη αναταραχή μπορεί να προκαλέσει απώλειες δισεκατομμυρίων. Θα το θυμίζουμε με κάθε ευκαιρία: Η Άνγκελα Μέρκελ έχει παραδεχτεί ότι την προηγούμενη φορά που ετοίμαζαν με τον Σόιμπλε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την πήρε τηλέφωνο ο Κινέζος πρωθυπουργός και της είπε να μην κάνει βλακείες. Και τελικά δεν έκανε.

Το Grexit είναι ον μυθικό, τα μυθικά όντα ωστόσο είναι ενίοτε πολύ επικίνδυνα. Αν νομίζεις ότι είναι ξοπίσω σου και σε κυνηγούν, αρχίζεις να τρέχεις μανιασμένα, με κίνδυνο να πέσεις στον γκρεμό ή να πάθεις ανακοπή. Αυτό έχουν πάθει και οι συμπολίτες μας που πάνε και παίρνουν από τις τράπεζες τις 5, τις 10, τις 20 χιλιάδες τους για να τις σώσουν από την καταστροφή. Αδειάζοντας τα ταμεία των τραπεζών, φέρνουν την καταστροφή πιο κοντά. Όχι την καταστροφή των άλλων, τη δική τους καταστροφή. Άμα συμβεί, φίλε μου, το μοιραίο, είτε τα έχεις τα λεφτά στο στρώμα είτε τα έχεις στα πλακάκια, στο τέλος θα στα κλάψει ο Χαράλαμπος.

Συμπέρασμα: Πριν βάλεις τα λεφτά στο σεντούκι, κοίτα πρώτα να δεις αν είναι μέσα ο Σόιμπλε.

Tου Γιώργου Ανανδρανιστάκη από avgi