Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πως αντιμετωπίζουν οι γερμανοί πολιτικοί τον Αλ. Τσίπρα

Δυσφορία Βερολίνου για τις «ανώριμες» ελληνικές προτάσεις - Σοσιαλδημοκράτες και αντιπολίτευση τις θεωρούν ωστόσο συζητήσιμες 
Από πόκερ δεν έχει ιδέα. Όταν μιλά όμως σε πολιτικό ακροατήριο, η Άνγκελα Μέρκελ μοιάζει πολύ με χαρτοπαίκτρια. «Έχει ένα Poker-Face» λέει γνωστός φυσιογνωμιστής. Κι αυτό ακριβώς το πρόσωπο είχε και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών το βράδυ της Τρίτης. «Ήταν εντελώς ανέκφραστη όταν μιλούσε για την Ελλάδα, παρόλο που το θέμα την καίει» λέει παριστάμενος. Κι αυτό, όπως λέει ο ίδιος, παρά τις «απίστευτες δηλώσεις και ενέργειες» του Αλέξη Τσίπρα, η πρώτη πράξη του οποίου μετά...
την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός ήταν να καταθέσει ένα στεφάνι εις μνήμη των εκτελεσμένων από τη Βέρμαχτ στο σκοπευτήριο της Καισαριανής – εξισώνοντας έτσι πρακτικά τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με τη χθεσινή ναζιστική.
    
Επί του θέματος, η κ.Μέρκελ δεν άνοιξε τα χαρτιά της. «Προσδοκούμε σε αγαστή συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» είπε - στο πλαίσιο πάντα των υφιστάμενων συμφωνιών. Τα βασικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, συνέχισε, δεν άλλαξαν στο παραμικρό από τότε που έγιναν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε αυτά ανήκουν η προστατευτική ομπρέλα, που έχουν ανοίξει οι εταίροι πάνω από την Ελλάδα, καθώς και οι εξαιρετικά χαμηλοί τόκοι για τα δάνεια. Γι αυτό και δεν είναι αναγκαίο ούτε νέο «κούρεμα», ούτε η αλλαγή μιας πολιτικής, η οποία είχε αρχίσει τελευταία να αποδίδει καρπούς. «Περιμένουμε τις ελληνικές θέσεις» πρόσθεσε, οι οποίες θα συζητηθούν καταρχάς στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Η ίδια απέφυγε κατά τα άλλα κάθε νύξη για τις προτάσεις που έκαναν τις τελευταίες ημέρες ο κ.Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης
    
Αυτό ανέλαβε να το κάνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ. «Έχω βαρεθεί να σχολιάζω καθημερινά νέες ανώριμες προτάσεις από την Αθήνα» είπε. «Αυτό που ισχύει είναι ότι κάναμε συμφωνίες με μια χώρα, όχι με μια κυβέρνηση, και αυτές οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν». Είναι δικαίωμα της «αριστερολαϊκίστικης» κυβέρνησης στην Αθήνα να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, αυτό όμως με δικά της χρήματα, όχι με εκείνα των Γερμανών. Και όσον αφορά στην τρόικα, αυτή προβλέπεται από τις συμφωνίες και παράγει καλό έργο. Η επιδιωκόμενη κατάργησή της από την Αθήνα, τόνισε υπό τις επευφημίες των βουλευτών, βρίσκει εντελώς αντίθετο το Βερολίνο. 
    
Άλλοι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ήταν ωστόσο πιο πρόθυμοι να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των προτάσεων της Αθήνας. Σχετικά με τις προτάσεις του κ.Βαρουφάκη για το χρέος – σύνδεση της εξυπηρέτησης του με ρήτρα ανάπτυξης και αναπροσαρμογή της εξόφλησης του μέσω νέων κρατικών ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης - η αποτίμηση ήταν εντελώς αρνητική. «Μια τέτοια ρήτρα θα υποκινούσε τη χώρα να σταματήσει κάθε ανάπτυξη για να αποφύγει έτσι την εξυπηρέτηση του χρέους» λέει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε ευρωπαϊκά θέματα Ντέτλεφ Σάιφ. Και όσο αφορά την έκδοση «αιώνιας διάρκειας» ομολόγων, αυτά, προσθέτει, ενδιαφέρουν μόνο επενδυτές που κάνουν επίσης μακροπρόθεσμες, πρακτικά «αιώνιες» τοποθετήσεις, επειδή έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην οικονομική ευρωστία μιας χώρας – κάτι που δεν ισχύει φυσικά για την Ελλάδα. 
    
Ο κ.Σάιφ τόνισε πάντως, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί χριστιανοδημοκράτες συνάδελφοί του θα υποστήριζαν αμέριστα την κυβέρνηση Τσίπρα, αν αυτή έκανε πράξη τις εξαγγελίες της για πλήρη αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Όποιος τα βάλει με τους φοροφυγάδες εφοπλιστές, θα μας έχει μαζί του» πρόσθεσε. 
    
Κατά παράδοξο τρόπο, η φράση αυτή ακούγεται τελευταία σε όλα τα κομματικά στρατόπεδα στο Βερολίνο – έτσι που να νομίζει κανείς, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των ελλήνων εφοπλιστών είναι οι γερμανοί πολιτικοί. 
    
Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ ,πηγαίνοντας, ένα βήμα παραπέρα, ζήτησε την Τρίτη το «πάγωμα» των καταθέσεων στην Ευρώπη των ελλήνων φοροφυγάδων, και ιδίως των εφοπλιστών, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
    
«Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλάβει στα σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τότε πρέπει να την υποστηρίξει σε αυτό ενεργά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε σε συνέντευξή του στην «Bild Zeitung». Σε περίπτωση μεγάλων φορολογικών εγκλημάτων, πρόσθεσε, η υποστήριξη πρέπει να πάρει τη μορφή του «παγώματος» των περιουσιών και των τραπεζικών λογαριασμών των παραβατών στις χώρες-μέλη της Κοινότητας. 
    
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και μια δήλωση του συμπροέδρου του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος ζήτησε τον έλεγχο (λόγω πιθανής φοροδιαφυγής) όλων των καταθέσεων των ελλήνων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεπερνούν τα 200000 ευρώ.
Ο ίδιος προανήγγειλε στο «Βήμα» την κατάθεση μια νομοθετικής πρωτοβουλίας του κόμματός του στη γερμανική Βουλή, ο στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση της απειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα. «Σε δυο εβδομάδες θα την έχουμε καταθέσει» είπε. 
    
Όποιος μιλά με γερμανούς πολιτικούς τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο, παρατηρεί την εξής αντίθεση: Η αντιπολίτευση (Η Αριστερά και οι Πράσινοι), καθώς και κατά μέγα μέρος οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, βλέπουν λίγο ή πολύ με καλό μάτι τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το μόνο που τους «χαλάει» είναι η κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες – ένα κόμμα, που λόγω του αντισημιτισμού και καιροσκοπισμού του προκαλεί, όπως έλεγε πράσινος βουλευτής, «ναυτία». 
    
Εκείνοι, αντίθετα, που αισθάνονται εμφανώς δυσφορία με κάθε τι που λέγεται «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι παράγοντες του δεύτερου κυβερνητικού κόμματος, οι Χριστιανοδημοκράτες. Όμως και αυτοί αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση μετά τις εκλογές της 25ης Μαρτίου δεν είναι όπως πριν από αυτές – αν και δεν φαίνονται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του «πνεύματος εξέγερσης» που έχει διαχυθεί ενδιάμεσα από την Ελλάδα στη νότια Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναγνωρίζουν την ανάγκη μια προσαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής τους, αν και δεν αποκαλύπτουν ακόμα – όπως έδειξε ο λόγος της κ.Μέρκελ στην κοινοβουλευτική ομάδα – τα όριά της. 
    
Οι Σοσιαλδημοκράτες τους πιέζουν πάντως προς μια κατά το δυνατό μεγάλη προσαρμογή. «Τώρα που έφυγε από τη μέση ο όρος „κούρεμα“, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους Γερμανούς, και αντικαταστάθηκε από τη λέξη „αναπροσαρμογή“, έγινε πιο εύκολη η προσαρμογή των Χριστιανοδημοκρατών» εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Έβαλντ Σούρερ. Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος, ότι η καγκελάριος επιδιώκει μια στέρεη συμφωνία με τον κ.Τσίπρα – φτάνει βέβαια να μη φανεί στη δημοσιότητα ως ιδιαίτερα «ενδοτική» και τελικά ως η «χαμένη» της διαπραγμάτευσης.
Από την άλλη βέβαια, η καγκελάριος αντιλαμβάνεται ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περάσει προς το παρόν στις Βρυξέλλες, που έχουν ήδη στενή επαφή με τον κ.Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει απομόνωση: Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ως λέγεται, πληροφορεί επιμελώς για τις προτάσεις του (όπως εκείνη για την αντικατάσταση της τρόικας από νέο όργανο ελέγχου), για ορισμένους μάλιστα αναλυτές, η καγκελαρία, που δεν θέλει προς το παρόν απευθείας συνομιλίες με τον κ.Τσίπρα, τον χρησιμοποιεί ως «λαγό» της. 
    
Όμως ένα υπόλοιπο αυτονομίας μένει στον κ.Γιούνγκερ – και μάλιστα αρκετό για να προκαλεί την καχυποψία των Γερμανών. Ακριβώς στη διάλυση αυτής της καχυποψίας απέβλεπε η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί το τελευταίο διήμερο στο Βερολίνο. Η αποστολή δεν πέτυχε τελείως, αν κρίνει κανείς από το μήνυμα που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω του κ.Μοσκοβισί στον πρόεδρο της Κομισιόν, να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για θέματα που δεν τον αφορούν, δεδομένου ότι τα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα, και μαζί τους και η τρόικα, δεν είναι υπόθεση της Κομισιόν, αλλά του Eurogroup – της συνέλευσης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία κατέχει ο ίδιος δεσπόζουσα θέση. 
    
Από την άλλη, η ίδια αποστολή πέτυχε σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος της, στη διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής το πρωί της Τρίτης, «ο Μοσκοβισί μας περιέγραψε τις προσπάθειές του, να πείσει τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και τους άλλους έλληνες υπουργούς να σταματήσουν τις άτσαλες ατάκες τους εναντίον της Μέρκελ» λέει παριστάμενος. Τους τόνισε, «ότι αυτά είναι „No go“, απαράδεκτα πράγματα». Και οι έλληνες πολιτικοί προφανώς το κατάλαβαν – κάτι που θα κάνει πιο εύκολη τη σχέση τους με τους γερμανούς πολιτικούς. 
    
Ο κ.Μοσκοβισί τόνισε πάντως στην ίδια συνεδρίαση, ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το νέο ενεργό ρόλο τους στα καυτά ευρωπαϊκά θέματα. Ο Γιούνγκερ, βεβαίωσε, θα κάνει το παν για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Με λίγη καλή θέληση, θα μπορούσε να βρεθεί ως το τέλος Μαίου μια για όλους επωφελής λύση. 
    
Από τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν, η «μεγάλη εικόνα» για το «Ελληνικό» παραμένει θολή. Άδηλο αν θα ξεθολώσει μετά την επίσκεψη του κ.Βαρουφάκη την ερχόμενη Πέμπτη στο Βερολίνο.
   
Χειλάς Νίκος από tovima