Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο κύβος ερρίφθη: μετωπική για αποπομπή Σαμαρά

Η χθεσινή συνάντηση (δείπνο) κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. ήταν καθοριστική για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη είναι αποφασισμένα να κινήσουν τη διαδικασία «έξωσης» του προέδρου της Ν.Δ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το όριο για την έναρξη της διαδικασίας αμφισβήτησης είναι η επίτευξη και η υπογραφή, μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας, για τη συμφωνία - γέφυρα, ακόμη και αν αυτή γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στην τακτική συνεδρίαση...
του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στο χθεσινό δείπνο, το οποίο παρέθεσε η Μαριέττα Γιαννάκου στην «Αθηναΐδα», σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής», συμμετείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αδελφός της και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι καραμανλικοί αλλά εκτός Βουλής Ευάγγελος Αντώναρος και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Επίσης καραμανλικοί, εκ των παρευρεθέντων, είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Τέλος, είχε προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθε, ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Οι δύο κομβικοί σταθμοί στην εσωκομματική διαδικασία είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου και αυτή της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μηνός. Όμως το κριτήριο για την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αμφισβήτησης του τέως πρωθυπουργού θα είναι η λήξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ.

Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία, παρότι κάποια από αυτά έχουν ανταγωνιστικές ηγετικές φιλοδοξίες, συγκλίνουν στον καταλογισμό ευθυνών για την εκλογική συντριβή στον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον εκτιμούν ότι η μετεκλογική στρατηγική του κόμματος το βυθίζει ακόμη περισσότερο στην απαξίωση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων και η προχθεσινή της ALCO για topontiki.gr, εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. να συντάσσονται με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κοινώς, διακατέχονται πρωτίστως από την αγωνία του μέλλοντος της παράταξης, το οποίο αυτή την ώρα δείχνει αβέβαιο. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για την επιτάχυνση της αμφισβήτησης Σαμαρά...
Από το Ποντίκι
 
Εσωκομματικά Ν.Δ. σε δείπνο «κορυφαίων» 
Η χθεσινή συνάντηση στελεχών της Ν.Δ. ανοίγει το κεφάλαιο της «επόμενης ημέρας» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις 19 Φεβρουαρίου.
Οι νέες ισορροπίες που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά και η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία κυριάρχησαν στο χθεσινό «δείπνο κορυφής» βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, το πλέον μαζικό μετά τις εκλογές. Την ώρα που ο κ. Αντώνης Σαμαράς προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών προκειμένου να μετάσχει, σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Αθήνα, τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, μετατρέποντας την «Αθηναΐδα», όπου παρατέθηκε το δείπνο, σε θέατρο εσωκομματικών ζυμώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην πρόσκληση της πρώην ευρωβουλευτού και υπουργού, η οποία ουδέποτε έκρυψε τις διαφωνίες της με την πολιτική της περιόδου Σαμαρά, ανταποκρίθηκε το σύνολο των στελεχών που εμφανίζονται να έχουν ρόλο, πρωταγωνιστικό ή μη, στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας. Το «παρών» έδωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και o Κυριάκος Μητσοτάκης (ο μόνος εκ των συμμετεχόντων που είναι μέλος της νέας προεδρικής ομάδας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), ο Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Είχε προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθε, οι Ευ. Μεϊμαράκης, που επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την κρισιμότητα της συνόδου του Eurogroup.

Πλην των οκτώ κοινοβουλευτικών στελεχών, στο τραπέζι παρεκάθησαν δύο στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής, οι Ευάγγελος Αντώναρος και Aρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ συνειρμούς προκαλεί και η επιλογή των τριών «νέων» που εκλήθησαν. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, εκ των λίγων που αμφισβήτησε ευθέως τις επιλογές της ηγετικής ομάδας, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου. Και οι τρεις, στελέχη της νεότερης γενιάς που δεν έχουν κρύψει τις «καραμανλικές» τους αναφορές.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι εκ των στελεχών που εμφανίζονται να έχουν βαρύνοντα λόγο στο κόμμα, ο μόνος που δεν έλαβε πρόσκληση είναι ο κ. Μάκης Βορίδης, δείγμα της διάθεσης των παραδοσιακών στελεχών της Ν.Δ. να χαράξουν σαφή διαχωριστική γραμμή με στελέχη που έχουν οξύ ιδεολογικό στίγμα.

Σε πείσμα του Αλεξανδρινού ποιητή, η ομάδα των γαλάζιων που συγκεντρώθηκε χθες, με μενού τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, δεν θύμιζε σε τίποτε «αόρατο θίασο», παρά το γεγονός ότι οι συνεννοήσεις έγιναν υπό καθεστώς πλήρους μυστικότητας. Αλλωστε, η πραγματοποίηση της συνάντησης, παρά τις προφανώς διαφορετικές επιδιώξεις των συμμετεχόντων σε αυτή (σ.σ. κάποιοι εξ αυτών δεν αποκλείεται να είναι αντίπαλοι σε μία ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής), μοιάζει να ανοίγει το κεφάλαιο της «επόμενης ημέρας» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει μάλιστα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου αλλά και της σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μήνα. Η κοινή θέση που φαίνεται ότι μοιράζονται όσοι συμμετείχαν είναι η ανάγκη βαθιάς αυτοκριτικής στο κόμμα και άνοιγμα των διαδικασιών για την επόμενη ημέρα, πάντοτε σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο μείζον εθνικό μέτωπο, που δεν είναι άλλο από τη διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη. Αυτό, άλλωστε, το (μη) δεδομένο μοιάζει να λειτουργεί ανασταλτικά για την όποια εκδήλωση αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ από kathimerini