Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η Μέρκελ τραβά το σχοινί μέχρι τα άκρα…

Μια πολιτική διελκυστίνδα με φόντο την οικονομία, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο.

Με βάση γερμανικό απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη στο EuroWorking Group να ζητήσει υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς...
και πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Mega, άμεσα κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διεμήνυσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης από τις εκπεφρασμένες θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την τρόικα και το πρόγραμμα λιτότητας. Γερμανός ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στη Γερμανία μιλώντας στον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, τόνιζε σε πολύ αυστηρό τόνο πως η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν φοβάται μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Ο ίδιος τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεν λάβει την επόμενη δόση το μέλλον της χώρας θα είναι σκοτεινό, έκανε λόγο για άγριες διαθέσεις των κυβερνητικών βουλευτών έναντι της Ελλάδας και αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος ή κάποιας συνόδου για το ελληνικό χρέος.

Με αυτούς τους οιωνούς ο Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται αύριο στο Βερολίνο και το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στη γερμανική πρωτεύουσα είπε πως η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κάνει ακόμα.

Στην Γαλλία πάντως όπου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα, ενώ η γαλλική Le Monde έκανε λόγο για φαινομενικά εγκάρδιες συνομιλίες.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA, στη γαλλική πρωτεύουσα, Χρήστος Τσιγουρής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωρίζοντας τη διαρροή του απόρρητου εγγράφου των Γερμανών επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στο Βερολίνο και για αυτό τον λόγο στις δηλώσεις του είπε πως στην ΕΕ, “δεν υπάρχουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες”.

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επεσήμανε και ο Μάρτιν Σουλτς που παρά τα όσα θετικά είχε πει το μεσημέρι κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην Handelsblatt φαίνεται να είπε πως η χώρα μας απειλείται με πιστωτική ασφυξία.

Photo: Bundesregierung/Steins
Από mignatiou