Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Γιούρογκρουπ: μια χώρα στον πλανήτη των πιθήκων(;)

Του Απόστολου Λυκεσά

Στο βιβλίο «Ο πίθηκος μέσα μας» (εκδόσεις Αιώρα, 2007) ο συγγραφέας Frans De Waal καταγράφει ένα περιστατικό που συνέβη σε ζωολογικό κήπο στον χώρο των χιμπατζήδων. Ένα πουλί χτύπησε πάνω στο διαφανές τζάμι που περιέβαλλε  το πάρκο τους και έπεσε μέσα στον περίβολο. Οι χιμπατζήδες όπως λένε αυτοί που ασχολούνται μαζί τους χαρακτηρίζονται από την αρκούντως βίαιη συμπεριφορά και...
τα μάλλον άγρια ένστικτά τους.

Όταν λοιπόν το πουλί έπεσε στον χώρο τους όλοι περίμεναν ότι θα είχε κακή τύχη και οι ώρες του θα ήταν μετρημένες. Αντιθέτως και προς έκπληξη όλων τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά. Ένας χιμπατζής αφού το σκούντηξε διαπίστωσε ότι ανέπνεε, ήταν ζωντανό. Περίμενε λίγο για να δει τις αντιδράσεις αλλά αυτό έμενε ακίνητο στο χώμα. Οι παρατηρητές στο ζωολογικό κήπο υπέθεσαν ότι θα το διαμέλιζε με μανία ή θα έπαιζε το βασανιστικό και θανατηφόρο παιχνίδι της γάτας και του ποντικού.

Όμως, το θηλαστικό πήρε το πουλί και ανέβηκε στο ψηλότερο σημείο του δέντρου, κρατήθηκε από ένα κλαδί με τα δυό του πίσω άκρα, και με τα χέρια του έπιασε τα φτερά του πτηνού, τα άνοιξε, αποπειρόμενο να μιμηθεί το πέταγμά του και, αφού ταλαντεύτηκε για να πάρει φόρα, προσπάθησε να το ρίξει έξω από τον περίβολο. Το πουλί, αναίσθητο ακόμη ήταν ανίκανο να κάνει την πτήση του οπότε έπεσε πάλι μέσα στο κλουβί των χιμπατζήδων. Το ζώο που προσπάθησε να το απελευθερώσει δεν πτοήθηκε, πήγε και κάθισε δίπλα στο πουλί, ώρες πολλές, σαν φύλακας, μέχρι που εκείνο ανέκαμψε επιτέλους και ξαναπέταξε στον ουρανό και την ελευθερία.

Αν ένας χιμπατζής επεφύλαξε τέτοια διάθεση απέναντι σε ένα πουλί που είχε μια τόσο οδυνηρή και απρόσμενη περιπέτεια, σκέφτομαι, πόσο αλτρουισμό άραγε διαθέτουν και θα επιδείξουν οι εταίροι μας σήμερα απέναντι σε μια χώρα που αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη κατάσταση και θα βρεθεί σήμερα στο «κλουβί» του Γιούρογκρουπ. Αφήνω κατά μέρος την εκδοχή ότι η χώρα – πουλί δεν έπεσε από ατύχημα μέσα στο κλουβί τους. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια ένδειξη για να εκφράσω εκ των προτέρων την αισιοδοξία μου. Τα πρωτεύοντα θηλαστικά διακρίνονται για την αγριότητά τους η οποία έχει αποδειχθεί απείρως μεγαλύτερη από όση και όποια επιδεικνύουν τα δευτερεύοντα. Παρά ταύτα, ενδέχεται, είναι πιθανό, η λογική να αναπληρώσει το κενό που η φυσιολογία καταγράφει.

Μπορεί, πάλι, η χώρα - πουλί να πετάξει μόνη της.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο apostoloslyk1@gmail.com
Από alterthess