Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στη φυλακή θα παραμείνει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Στη φυλακή θα παραμείνει ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών δεν υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα και απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην δημάρχου κι έτσι ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα παραμείνει στα Διαβατά έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του στον Άρειο Πάγο. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 4-1 (μειοψήφησε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου). "Ντροπή" φώναξαν ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους αμέσως μετά...
την ανακοίνωση της απόφασης.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά την αιτιολόγηση της αίτησης που κατέθεσε, ανέφερε προς το δικαστήριο πως οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές δεν συνάδουν με τον τρόπο ζωής που θα πρέπει να ακολουθεί, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Στο δικαστήριο κατέθεσε κι ο καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας του ΑΠΘ, Αστέριος Δεληγιάννης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η υγεία του τέως δημάρχου είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη.

Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα και το αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλε ο συγκατηγορούμενος του κ. Παπαγεωργόπουλου, πρώην  Γ.Γ. του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας.

Το ιστορικό

O Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στις 27/2/2013, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως.

Αμέσως μετά την καταδίκη του είχε χαρακτηρίσει τη δίκη του «πολιτική» και είχε κάνει λόγο για κλίμα που ζητάει «αίμα πολιτικών».
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση επί της ποινής και τον Ιούλιο του 2014 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την ποινή του στα 12 χρόνια κάθειρξη.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (3-2), κατά μετατροπή όμως του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου) και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών (πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

Οι επεμβάσεις

Τον περασμένο Οκτώβριο οι γιατροί διέγνωσαν εκτεταμένη αθηρωματική νόσο στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και για τον λόγο αυτό ο πρώην δήμαρχος υπεβλήθη σε δύο επεμβάσεις αγγειοπλαστικής, οι οποίες κρίθηκαν επιτυχείς. Ωστόσο, λόγω της επιβαρημένης του κατάστασης, υπέβαλε πριν οκτώ μέρες αίτηση αποφυλάκισης, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Από thestival