Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ελπιδοφόρο «δείγμα γραφής»

H συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις «επιδόσεις» των Ελλήνων αξιωματούχων στις δύσκολες και κατά καιρούς κρίσιμες συνεδριάσεις του κορυφαίου αυτού οργάνου.

Ο νέος πρωθυπουργός έδειξε ότι αντιμετώπισε με σύνεση και σοβαρότητα τη δοκιμασία και ευτυχώς απογοήτευσε όσους περίμεναν μια πανωλεθρία στην πρώτη του εμφάνιση σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε άφησαν καλές εντυπώσεις, καθώς ήταν συγκροτημένες και ουσιαστικές, χωρίς τις διατυπώσεις που προτιμούν συνήθως όσοι θέλουν να κρύψουν τη γύμνια τους...
σε επιχειρήματα και κυρίως αρχές.

Ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε εξαρχής την ουσία των διαπραγματεύσεων, που γίνονται ήδη μέχρι το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας, ως «τη μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα» και φρόντισε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι μίας ή περισσότερων παρατάξεων. «Η Ελληνική Δημοκρατία προσέρχεται σε αυτές τις διαβουλεύσεις» είπε, για να δώσει το στίγμα μιας πανεθνικής εκπροσώπησης.

Εξίσου σαφής ήταν και στην επιλογή της Ευρώπης ως φυσιολογικού χώρου όπου η χώρα μας θέλει να συνυπάρξει με τους άλλους λαούς, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Έτσι μένουν χωρίς επιχειρήματα όλοι όσοι παπαγαλίζουν συνεχώς την «επικείμενη ρήξη» ή όσοι προσπαθούν να ειρωνευτούν την εμμονή της νέας κυβέρνησης να θεωρεί προνομιακό χώρο την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προσπάθειες όλων των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Η συνέντευξη του νέου πρωθυπουργού πρόσφερε, τέλος, ακόμη μια διαβεβαίωση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, και όχι μόνο σε αυτούς που ψήφισαν τη νέα κυβέρνηση, ότι οι προσπάθειες των νέων κυβερνώντων δεν είναι να ανατρέψουν το καθεστώς (!) ούτε να αναποδογυρίσουν τα πάντα. Να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς το αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία θέλουν και γι’ αυτό έχουν την υποστήριξη πολύ περισσότερων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία ελπίζουν να μη διαψευστούν!

Από efsyn