Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος σε βουλευτικά -και όχι μόνο- προνόμια βάζει ο Τσίπρας

Αποφασισμένος να βάλει άμεσα τέλος στα προνόμια υπουργών και βουλευτών και να προχωρήσει στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο Τομέα, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, δίνοντας το στίγμα του λιτού βίου που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

«Διότι εμείς» τόνισε «δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε προνόμια εξουσίας. Εμείς ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, δηλαδή...
στον Ελληνικό λαό… Γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση… Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας. Και αυτό πρέπει να ξεκινά από τη κορυφή».

Τα μέτρα αυτά είναι:
- H αποσυμφόρηση της δημόσιας διοίκησης από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών.

- Κατάργηση σε προκλητικές σπατάλες. Μειώνεται  σχεδόν κατά το ήμισυ ο στόλος των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία. Θα δοθεί εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ και να πουληθεί αρχικά το ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη.

- Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του Βουλευτικού αυτοκινήτου. «Δεν πιστεύω» τόνισε «ότι οι βουλευτές μας στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να μετακινούνται με δικά τους έξοδα».

- Ο περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί όλο το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς. «Γιατί» όπως ανέφερε «ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στη γειτονιά εκεί όπου ο πολίτης έχει ανάγκη από ασφάλεια και από τη παρουσία του».

Λευτέρης Γαλανός από το Ποντίκι