Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση της λίστας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβέρνηση, ώστε να είναι έτοιμη έως τη Δευτέρα η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, η οποία αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί από τους εταίρους η συμφωνία στο Eurogroup για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει ένα κείμενο από δεσμεύσεις σε διαρθρωτικά ζητήματα, το οποίο θα εστιάζει στους εξής βασικούς άξονες:...


• Την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής

• Την καταπολέμηση της διαφθοράς

• Την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

• Την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει στον κατάλογο τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, κάποια από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ- όπως αυτά που αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων-, τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, σειρά φορολογικών ρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Μαξίμου: Συνεχίζουμε πιστοί στη λαϊκή εντολή

Χθες, στη διάρκεια Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε διεξοδικά τους υπουργούς για τη συμφωνία του Eurogroup.

Κυβερνητική πηγή τόνισε ότι «οι υπουργοί στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με την απόφαση».

«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή», σημείωναν από το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλεί».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι η σύνταξη του κειμένου γίνεται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά, αλλά έχει προηγηθεί συζήτηση με τους εταίρους.
Όπως είπε, αν η απάντηση των θεσμών είναι θετική τότε προχωράμε κανονικά, αν όχι, τότε θα συγκληθεί Eurogroup για την Τρίτη.

«Ο κατάλογος είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» από εταίρους ή δανειστές για θέματα που θα μπουν στον κατάλογο η απάντηση ήταν μονολεκτική: «όχι», ενώ επανέλαβε ότι «το μνημόνιο τελείωσε».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δώσει το στίγμα της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».

Βερολίνο: Πρώτα η λίστα, μετά η έγκριση

Η Γερμανία, πάντως, από τη δική της πλευρά, τηρεί στάση αναμονής για τις ελληνικές κινήσεις.

Στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε.

«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Φόλκερ Κάουντερ, υποστηρίζοντας:

«Η Αθήνα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα».

Από real