Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τσίπρας: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία με Ντάισελμπλουμ - Η Ελλάδα δεν εκβιάζει, δεν εκβιάζεται

Γιούνκερ: «Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» - Μέρκελ για τον έλληνα Πρωθυπουργό: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ, θα πρέπει να επεκταθεί»
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής στις  Βρυξέλλες, των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης.
  
Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου και τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, τόνισε ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο...
της διαβούλευσης.

Η διαβούλευση συνεχίζεται από την Παρασκευή, τόνισε, με στόχο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι η Αθήνα έχει συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας, ζητώντας τους την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία.

«Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις -όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής, καθώς δεν λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.

Ντ. Τουσκ

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν να υπάρχει τεχνική βοήθεια για να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε επίσης ότι «η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, ενώ κρίθηκε αναγκαία η τεχνική βοήθεια».

Ανγκελα Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε» συμπλήρωσε. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ. Θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» είπε, από τη δική του πλευρά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας, υπογράμμισε όμως ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τυχόν νέες δαπάνες με περικοπές αντίστοιχου μεγέθους.

Η Σύνοδος Κορυφής για την ΕΕ

H EE δεν εξέτασε το θέμα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να τηρηθεί η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Μινσκ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επαναληφθούν οι τριμερείς ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ, εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και εμείς δεν αναμένουμε μία εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «28» της ΕΕ.

Από  tovima