Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Επιμένει στη σκληρή γραμμή η Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε σκληρή απέναντι στην Ελλάδα εμμένοντας στη θέση της για συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου. Οπως τόνισε: «Οι επιλογές της Ελλάδας είναι δύο: Επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος ή ολοκλήρωσή του στο τέλος Φεβρουαρίου. «Πρέπει να μας πουν αν πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα, δήλωσε και συνέχισε:

H 'Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι...
η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δε ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί. Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις. Είμαι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα. Είχαμε μια πολύ φιλική συνάντηση. Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε: « Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε». Η Α. Μέρκελ πρόσθεσε ότι συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία του, σημειώνοντας: «Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε συναινέσεις».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Ο Ντ. Τουσκ, νέος πρόεδρος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι κ.κ. Τσίπρας και Ντάιλελμπλουμ συμφώνησαν στην ανάγκη τεχνικής βοήθειας. Είπε ακόμη ότι δεν μπήκαν σε βάθος στο θέμα της Ελλάδας και ότι ουσιαστικά αναλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση. «Η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνική βοήθεια για την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα. Θα δούμε».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τεχνική συμφωνία είναι εφκτή, όχι πολιτική.

Εν τω μεταξύ, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.

Από imerisia