Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«Το μνημόνιο όπως το ξέρατε ξεχάστε το»

Α. Τσίπρας: Πείθουμε. Δεν εκβιαζόμαστε- Δεν εκβιάζουμε
            
Την πεποίθησή του πως οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας θα ληφθούν την ερχόμενη Δεύτερα στο Eurogroup εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής (σε μία κατάμεστη αίθουσα ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις εξελίξεις στη χώρα).

«Χθες και σήμερα η νέα ελληνική κυβέρνηση...
είχε την πρώτη της παρουσία σε δύο κορυφαίους θεσμούς. Σήμερα συζητήσαμε για την Ουκρανία, τρομοκρατία (εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον Γαλλικό λαό αλλά και στα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο) . Το τρίτο θέμα ήταν η αναλυτική συζήτηση για την ΟΝΕ στο πλαίσιο της οποία ο Νταισελμπλούμ ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις σχετικά με την χώρα μας. Σε θετική κατεύθυνση η δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο κ. Νταισελμπλούμ ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την Δευτέρα για αμοιβαία λύση.

Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωσης που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε τη συμφωνία με τους εταίρους. Δεν υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το αντικείμενου του ερχόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτό με καθαρές θέσεις, τις διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση η οποία όμως συνεχίζεται. Οι Τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους θα διευκολύνου το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας

Τοποθετήθηκα και στις τρεις θεματικές και ιδιαίτερα, όπως είναι φυσιολογικό, στο θέμα της Ελλάδας όπου το κυριότερο μέρος ήταν οι προτάσεις μας. Σε εποικοδομητικό κλίμα εξήγησα στους εταίρους μας πως έχουμε σχέδιο την υπέρβαση της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Σχέδιο με σαρωτικές αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου που και έσοδα θα επιφέρει αλλά και θα αποκαταστήσει το αίσθημα της αδικίας που υπάρχει στο λαό. Έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο. Δεν έχουμε πρόθεση να διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στα ελλείμματα.

Δεν είναι απειλή η αλλαγή στη πολιτική της χώρα μας αλλά ευκαιρία να γίνουν οι αλλαγές στην Ελλάδα

Σε κλίμα κατανόησης η συζήτηση. Οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα

Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση αλλά ένας σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών που στο τέλος της ημέρας δεν επικρατεί η αντίληψη των εκβιασμών αλλά η προσπάθεια για αμοιβαίες λύσεις» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης. Το κοινό συμφέρον όλων είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε – ξεχάστε το» τονίζοντας παράλληλά πως οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου ποτέ δεν ετέθησαν ως προαπαιτούμενα από την τρόικα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας στους πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει μαζί με τους εταίρους της και να υλοποιήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, και κυρίως αυτές που αφορούν στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξάλλου πως η περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη περίπτωση δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη, καθώς στη χώρα μας ήταν πρωτοφανής ως προς την σκληρότητα των μέτρων, αλλα και ως προς το χρόνο μέσα στον οποίο υλοποιήθηκε.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του απέναντι στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο Ισπανός ομόλογός του ήταν «ανήσυχος» για το θέμα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάνει λάθος, εξωτερικεύοντας μία ανησυχία που αφορά στο εσωτερικό της χώρας του.

Σημείωσε εξάλλου πως σήμερα δεν αισθάνθηκε πως ήταν ένας εναντίον όλων, επισημαίνοντας πως πολλοί ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων και σχολιάζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει φωνή και συμμαχίες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Συζητάμε για ένα πρόγραμμα- γέφυρα. Κοινωνικό συμβόλαιο για έξοδο από την κρίση. Στο οποίο θα περιλαμβάνονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει απομείωση του χρέους, ώστε, για να έχουμε περιθώριο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Με την συνεχή υποχρέωση να έχουμε ανεδαφικά πλεονάσματα» και αναφορικά με το κείμενο συμπερασμάτων σημείωσε: «Η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Συλλογική η απόφαση να μην υπογράφουμε το κείμενο του άτυπου γιουρογκρουπ».

Από newsbeast, βίντεο avgi