Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τα ντοκουμέντα της ευρωπαϊκής «κωλοτούμπας»

Τα ντοκουμέντα που δείχνουν τις θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup, καθώς και τα κείμενα των προσχεδίων του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, που αποτυπώνουν τις δύο διαφορετικές... κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού «άξονα», έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, δόθηκε ο πλήρης φάκελος των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης...
κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup και τα «non papers» τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.

Ακόμα, στο φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα, τα οποία αποτυπώνουν τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα (με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας) και οδήγησαν στο τέλος των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «εκθέτοντας» με κομψό τρόπο τους εν Βρυξέλλες συνομιλητές του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «με σκληρή διαπραγμάτευση και αρνούμενοι να υποκύψουμε στους ψυχολογικούς εκβιασμούς των δανειστών, καταλήξαμε την περασμένη Πέμπτη στην κοινή δήλωσή μου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, μόλις δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πριν από την έναρξη του (προχθεσινού) Εurogroup είχε τεθεί υπόψη μας μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εισηγείτο ως πλαίσιο συζήτησης ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας, το αποδεχτήκαμε ως πλαίσιο συζήτησης, προσπαθώντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη του Εurogroup, ο κύριος Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το συγκεκριμένο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος με ένα νέο που δεν είχαμε καν υπόψη μας».

Μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα στο οποίο προφανώς οφείλουν να πάρουν θέση οι Ευρωπαίοι εταίροι: «Το γεγονός ότι τέθηκε προς συζήτηση αυτό το προκλητικό έγγραφο, ενώ προηγουμένως είχε αποσυρθεί εκείνο στο οποίο εμείς είχαμε κατ’ αρχήν συμφωνήσει, είναι από μόνο του απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με την Ευρώπη και το μέλλον της Ευρώπης».

Δείτε αναλυτικά τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών: 

Από efsyn