Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Σε πλήρη σύγχυση η Ν.Δ.

Xωρίς πολιτική πυξίδα βρέθηκε η Ν.Δ. στο αποκορύφωμα της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, για το αίτημα 6μηνης παράτασης του δανειακού προγράμματος.

Στην επίσημη δήλωση του εκπροσώπου Κ. Καραγκούνη, η αξιωματική αντιπολίτευση μέμφεται την κυβέρνηση γιατί αφενός «χρησιμοποίησε την ίδια διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση», δηλαδή «ζήτησε την επέκταση της κύριας σύμβασης που περιλαμβάνει ρητά και το Μνημόνιο» και αφετέρου γιατί...
«στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η σύγχυση και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ακέραιο».

Η εσπευσμένη αντίδραση της Ν.Δ., την ώρα που άνοιγε στην Ε.Ε. νέος γύρος αντιπαράθεσης για την αρνητική στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προκάλεσε σύγχυση στα στελέχη του κόμματος. Οι πρώην υπουργοί, που είχαν εμπειρία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές, απέφυγαν να κάνουν σχόλια.

Ωστόσο τα προσωπικά σχόλια -κατά κύριο λόγο ειρωνικά- από τους λάτρεις των social media, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αδ. Γεωργιάδη και τον συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Γ. Μουρούτη (ο πρώτος προσφέρθηκε να γίνει εισηγητής του Μνημονίου εκ μέρους της κυβέρνησης και ο δεύτερος προέβαλε κάθε αρνητική αναφορά) προσέθεσαν και άλλα ερωτηματικά ως προς την επίσημη αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ.

Ατυχείς κινήσεις

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ατυχείς αυτές τις κινήσεις των εκπροσώπων του κόμματος και παρά την εμπλοκή που σημειώθηκε στο Euroworking Group και την αβέβαιη κατάληξη της νέας συνεδρίασης του Eurogroup εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για έναν έντιμο συμβιβασμό στην Ε.Ε.

O Aντ. Σαμαράς είχε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου που είχαν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και επικοινωνία με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, δεν έχει αποφασίσει εάν θα ζητήσει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Αναλόγως των εξελίξεων σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, με γνώμονα πάντα όπως λένε οι συνεργάτες του να διαφυλαχθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μπάμπης Αγρολάμπος από efsyn