Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Κ.Ιγγλέζη για Ελληνικός Χρυσός: Όταν ελεγχθεί η εταιρεία, πραγματικά δε θα μπορεί να σταθεί ούτε μέρα

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να μπει τέλος στις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός επανέλαβε η βουλευτής Χαλκιδικής με τον ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη μιλώντας Στο Κόκκινο Καβαλας 102,8.    
Σήμερα και με απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη ανακλήθηκαν δύο άδειες που αφορούν τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Η ανάκληση έγινε με αφορμή έγγραφων καταγγελιών φορέων της περιοχής προκειμένου να επανελεγχθεί κατά πόσο οι μελέτες της επιχείρησης για το έργο είναι...
σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

Είναι απίστευτο το πώς έχουν εγκριθεί όλες αυτές οι άδειες 

Μιλώντας Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8 η Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε ότι η ανάκληση της οικοδομικής έγκρισης των όρων δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές είναι η πρώτη ουσιαστική ενέργεια καθώς με αυτόν τον τρόπο -χωρίς εργοστάσιο εμπλουτισμού- δε μπορεί να υπάρξει  εξόρυξη.

Όπως διαβεβαίωσε, το Υπουργείο συνεχίζει να ελέγχει τις άδειες οι οποίες έχουνε εκδοθεί όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, οι οποίες πραγματικά είναι απίστευτο το πώς έχουνε εκδοθεί όλες αυτές οι άδειες. Επίσης θα υπάρξει και ένα κλιμάκιο το οποίο θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους οι οποίοι έγιναν ή δεν έγιναν ή έγιναν πολύ πλημμελώς τα τελευταία χρόνια, οπότε θα έχουμε και πολύ σύντομα εξελίξεις και σ' αυτό το θέμα, στο θέμα τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.

"Εξάλλου", συνέχισε, "δε χρειάζονται και πολλά πράγματα. Από τη στιγμή που έπαψε να υπάρχει το δόγμα «επενδύσεις με κάθε κόστος» του κυρίου Σαμαρά, πλέον είναι μάλλον παιχνιδάκι το να σταματήσεις τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός/της Eldorado, διότι πουθενά δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία, παντού υπάρχουν παρατυπίες, υπάρχουν παραβιάσεις τόσο των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ όσο και των όρων της σύνταξης της εταιρίας."

Υπάρχει αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε αυτή τη σύγκρουση

Το θέμα είναι ποια είναι γενικά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να την ελέγξει την εταιρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ελεγχθεί η εταιρία πραγματικά δε θα μπορεί να σταθεί ούτε μέρα.  Υπάρχει αποφασιστικότητα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε σ' αυτή την σύγκρουση.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και τις δικές τους αντι-κινητοποιήσεις είπε ότι δεν πρόκειται να μείνουν στο δρόμο. Aναρωτήθηκε ωστόσο "αν θέλουν, όταν θα αποδειχθεί πραγματικά τις μεγάλες καταστροφές που κάνει η Eldorado Gold στην περιοχή μας, θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν σε μια εταιρία η οποία καταστρέφει τον τόπο τους, τον τόπο που θα ζήσουν τα παιδιά τους, τον τόπο των γονιών τους; Εγώ αυτό θέλω να τους ρωτήσω μόνο, τίποτα περισσότερο."

Της Δήμητρας Ακριώτου, stokokkino