Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Όταν έκλαψε ο Τσίπρας

Με άδεια έδρανα στη δεξιά πτέρυγα έγιναν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης κι αυτό είναι πολύ λογικό, αφού οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν πάει στο καφενείο της Βουλής για να ακούσουν το The Three Mooges Radio Show, όπου είχαμε καλεσμένο τον Δημήτρη Μανιάτη.

Εντάξει, μερικοί έβλεπαν το ντέρμπι ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός.

Παρών στη Βουλή ήταν και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που πήγε να παρακολουθήσει...
από κοντά την πτώση του Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας το ρητό που λέει "Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται 22 χρόνια μετά."

Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάθεται από πάνω του κρατώντας το σφυρί του Θορ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει το σύνολο των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς. Με την πρώτη παρέκκλιση θα έτρωγε το σφυρί στο κεφάλι.

Υπήρξαν πολλοί που σύγκριναν τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με παλαιότερες ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σωστό, αφού όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε μιάμιση ώρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου τα είχε είπε μέσα σε μία φράση: "Τσοβόλα δώστα όλα!"

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ασφάλεια του ίδιου και των υπουργών του θα μειωθεί κατά 40%, υποστηρίζοντας ότι η θέση των αστυνομικών δεν είναι στα πολιτικά γραφεία αλλά στις γειτονιές όπου οι πολίτες έχουν ανάγκη τη διαρκή παρουσία τους.

Προφανώς για κάποιους άλλους πολίτες μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη από μπάτσους στις γειτονιές μας. Έχουμε χορτάσει. Όποιος θέλει τους μπάτσους να τους πάρει σπίτι του. Αλήθεια, με τους μπάτσους που πληρώνουμε για να φυλάνε τον Πρετεντέρη και τον Χατζηνικολάου, τί θα γίνει;

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα πωληθεί το 50% του στόλου των κυβερνητικών αυτοκινήτων και το 1 από τα 3 κυβερνητικά αεροσκάφη, για το οποίο έχει εκδηλωθεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου, ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα προτού ξεκινήσουν οι εξεταστικές επιτροπές για τα μνημόνια.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα προτείνει στην Πρόεδρο της Βουλής να καταργηθεί και το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, ενώ από τον Γιώργο Αμυρά θα αφαιρεθεί και το κινητό με κάμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 αλλά κάλεσε τους πολίτες, σε μια πατριωτική κίνηση, να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του 2014. Αλέξη, εμείς που δεν είμαστε καθόλου πατριώτες, γίνεται να μην πληρώσουμε; Γενικά να ξέρεις, με αυτά τα έθνος, πατρίδα, λαός, δεν τα πάμε πολύ καλά.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, η Κυβέρνηση θα ελέγξει τη λίστα μεγαλοκαταθετών, τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λιχτενστάιν και τη λίστα σουπερμάρκετ του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία, όπως είπε, απομυζούσε τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κοκορέτσια και σεφταλιές.

Σχετικά με το βασικό μισθό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα τον επαναφέρει ως το 2016 στα 751, οπότε μένει να δούμε σε πόσες δραχμές θα ισοδυναμούν τα 751 ευρώ ως τότε.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια σειρά άλλων κοινωνικών μέτρων, όπως η παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης, ρεύματος και περίθαλψης στις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, η επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων, των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και πολλά άλλα.

Μπορεί να μη ξέρουμε ακόμα με σιγουριά σε ποιο νόμισμα θα πληρωθούν όλα αυτά αλλά αυτό ελάχιστα μας ενδιαφέρει. Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε πρωθυπουργό να κάνει προγραμματικές δηλώσεις και δε θέλαμε να σπάσουμε την τηλεόραση.

Το κακό με αυτήν την κυβέρνηση - έως τώρα - είναι ότι δε μας αφήνει να ξεχάσουμε. Τα αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών για τα μνημόνια και τις μίζες - εάν υπάρξουν αποτελέσματα -, η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές που γίνεται ήδη, κάθε επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, θα μας θυμίζει πόσο κατώτεροι των περιστάσεων φανήκαμε όταν όλα γύρω μας φώναζαν να στείλουμε στον αγύριστο αυτούς που λεηλατούσαν τη χώρα αλλά εμείς τους φέρναμε στην εξουσία ξανά και ξανά. Γιατί;

Είναι άπειρα αυτά που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει τις πληγές 5 χρόνων εξαθλίωσης. Κι είναι τεράστιο το βάρος που σηκώνει αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας. Ίσως μάλιστα και να τον ξεπερνά.

Ακόμα περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς. Για να μη χρειαστεί κανείς πρωθυπουργός του μέλλοντος να πει ξανά ότι είναι σάρκα από τη σάρκα μας.

Η Ιστορία και το Σύνταγμα γράφονται από εμάς.

Εμείς είμαστε η Ιστορία, εμείς είμαστε και το Σύνταγμα. Τέρμα πια με την ανάθεση.

Κι επειδή βρέθηκαν πολλοί αξιοθρήνητοι που ειρωνεύτηκαν τη συγκίνηση του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της ομιλίας του, θα πω ξανά αυτό που έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα: Απαξιώστε τους!

Δεν έχουν ιδέα από ιδεολογίες, οράματα και συναισθήματα. Θεός τους είναι το χρήμα. Κι έχουν μάθει να μετράνε τα πάντα με αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες ήταν αληθινός. Και φαίνεται αποφασισμένος να μείνει έτσι μέχρι το τέλος. Μέχρι τη νίκη.

Όσοι τον ψήφισαν μπορούν επιτέλους να νιώθουν περήφανοι με την επιλογή τους.

Μπράβο τους! Χίλια μπράβο τους!

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Δε ξέρω τί να γράψω για ανήθικο δίδαγμα. Ζούμε ιστορικές στιγμές κι αυτό που βλέπω είναι ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να είναι μέρος της Ιστορίας που γράφεται κάθε λεπτό που περνάει. Οι υπόλοιποι λίγοι θα βρεθούν στο περιθώριο. Αν όχι κάπου χειρότερα.)