Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο των εταίρων για παράταση του προγράμματος

Επέκταση με ταυτόχρονη δέσμευση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος ήταν ο όρος του Eurogroup προς την Ελλάδα στην άκαρπη συνεδρίαση τη Δευτέρας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε ανυποχώρητος από την πάγια θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του μνημονίου για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, το Eurogroup έχει διάθεση...
να συζητήσει με την ελληνική πλευρά, αλλά είναι θέμα των ελληνικών αρχών το εάν θα δεχθούν τους όρους που τίθενται σε ότι έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που ζητά η πλευρά των εταίρων.
Σύμφωνα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ η επέκταση του μνημονίου θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα και ευελιξία προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις σε κάποιες πτυχές του προγράμματος. «Με αυτό οι Έλληνες θα μπορούσαν να έχουν ευελιξία στις αποφάσεις» σημείωσε τονίζοντας ότι εάν υπάρξει αποδοχή της επιμήκυνσης αυτό σημαίνει και δέσμευση των ελληνικών αρχών για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όσον αφορά τις διεργασίες και λόγω του χρονοδιαγράμματος, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι μπορεί να δοθεί μόνο μια εβδομάδα προθεσμία προκειμένου να δηλώσει η Ελλάδα τις προθέσεις της.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην δεχθεί την επιμήκυνση ο Γ. Ντάισειλμπλουμ απάντησε. «Η δική μου προτίμηση είναι η επιμήκυνση ένα σχέδιο το οποίο είναι εφικτό. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλάει για γέφυρα, η γέφυρα είναι η επιμήκυνσης. Η βάση είναι το πρόγραμμα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τα χρήματα. Αυτό είναι και δεν θέλω να μπω σε άλλες σκέψεις».

Π. Μοσχοβισί: Να μην γίνονται μονομερής ενέργειες
    
«Υπάρχουν κανόνες στην Ευρωζώνη που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα. Επιθυμούμε να βρεθεί αμοιβαία λύση που θα σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αλλά και τους εταίρους» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ.
Από real