Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρός παραμένει ο Σόιμπλε – Με τη Μέρκελ συντάχθηκε ο Ολάντ, που τα έχει με Βαρουφάκη

Να συνεχίζει τη σκληρή στάση που τηρεί, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ο ομόλογός του της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν κάλεσε να υπάρξει συμβιβασμός κι από τις δυο πλευρές.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι...
η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις. «Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα», είπε ο Σόιμπλε κατά την άφιξή του αναφερόμενος στις εργασίες του Euroworking Group.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς». Νωρίτερα σήμερα, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Αθήνα πως συμπεριφέρεται «ανεύθυνα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άμβλυνση των πολιτικών λιτότητας και μια νέα συμφωνία αλλά το χρέος, αλλά κάλεσε την Ελλάδα να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες… και εμείς πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού», είχε πει νωρίτερα ο Σαπέν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο «μόνος στόχος» είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να τιμήσει τις δεσμεύσεις στους πιστωτές, και παράλληλα να «ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι».

Σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο σημερινό Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συμφωνία επί της αρχής. «Χρειαζόμαστε μια απόφαση επί της αρχής που να αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ή ένα πρόγραμμα εντελώς νέο, ή ότι θέλει να συνεχίσει χωρίς κανένα πρόγραμμα, κάτι που μου φαίνεται το λιγότερο πιθανό», τόνισε η μια από τις πηγές.

Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί «χωρίς πολλές λεπτομέρειες», αφήνοντας απροσδιόριστους τους δημοσιονομικούς στόχους για την Αθήνα. Σε περίπτωση αποτυχίας εξεύρεσης μιας συμφωνίας, θα οργανωθεί νέα συνάντηση της Ευρωομάδας «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με τις πηγές.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ψυχρό κλίμα για την Ελλάδα επικρατεί και στη Γαλλία, παρά τις φιλικά διακείμενες δηλώσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, μετέδωσε το Mega.

Η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να κρατά σαφείς αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως μεταδίδει το γαλλικό ραδιόφωνο E1, παραθέτοντας δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος φαίνεται να είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη.

“Εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη πριν από πέντε χρόνια, θα είχαμε προβλήματα με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο”, είπε χαρακτηριστικά στην Μέρκελ, σύμφωνα με το Ε1.

Σύμφωνα με την “Η”, αυτό που έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα είναι η προσωπικότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, για τον οποίο υπάρχει εκνευρισμός στις Βρυξέλλες, αφού, όπως λένε οι Γάλλοι, ο καθηγητής δίνει διαλέξεις στους αξιωματούχους.

“Είναι σε άλλον πλανήτη”, είπε χαρακτηριστικά ένας Γάλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον Έλληνα υπουργό.

Από mignatiou