Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σόιμπλε παραμένει στην (απαράδεκτη) θέση του: Οχι στο κούρεμα, ναί στην Τρόικα

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ, ΖΗΤΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΕΙΠΕ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ 
Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Έλληνα ομόλογό του, Γ. Βαρουφάκη, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους και καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την τρόικα...
και να βελτιώσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες...Είναι καθήκον μας να ψάξουμε για κοινές λύσεις» σημείωσε ο Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να τηρήσει τις δεσμεύσεις.

Το θέμα δεν είναι η δημιουργία μιας «γερμανοποιημένης Ευρώπης» αλλά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας την ανάγκη φορολόγησης των πλουσίων και καταπολέμησης της διαφθοράς. Επανέλαβε ότι η δική του πρόταση είναι να βοηθηθεί η χώρα μας στην σύσταση ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

«Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης, χρειάζεται να γίνει μια συμφωνία και το σημαντικό είναι να δούμε πως μπορεί να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε, αποκλείοντας ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Η Γερμανία σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή και η βούληση των πολιτών των άλλων χωρών της ΕΕ», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικές» και επιβαρυντικές για τρίτους τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αρχίζει να χάνει την στήριξη πολλών χωρών της ευρωζώνης.

Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μια λύση που διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν συζητήσαμε την πιθανότητα κουρέματος του χρέους, αλλά την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για τη λήξη της κρίσης. Ο ελληνικός λαός θέλει να τελειώσει αυτή η ταπείνωση, δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργό Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά χρόνο για να παρουσιάσει τις θέσεις της στους εταίρους της και στο μεταξύ να υπάρχει το πρόγραμμα-γέφυρα.

Από ΕΘΝΟΣ μέσω mignatiou