Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα ταρακουνάει την Ευρώπη

H ανάγνωση αύριο από τον πρωθυπουργό των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση για το πώς θα ανασάνει ο ελληνικός λαός και πώς θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Στις επαφές τους, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με ηγέτες χωρών και ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης υπερασπίστηκαν αυτό το σχέδιο, που...
είναι σαφώς αντίθετο από την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις κυρίαρχες δυνάμεις της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Η ελληνική κυβέρνηση τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του εφησυχασμού που είχε επιφέρει η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, θυμίζοντας σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένωση λαών πρωτίστως και όχι μιας οικονομικής ολιγαρχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε καθαρά ότι «η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται», πρέπει, όμως, να αναδομηθεί και να χτιστεί με νέα θεμέλια, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά.

Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση άρχισε τη διαπραγμάτευση και το πιο σπουδαίο είναι ότι έχει μαζί της μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ηταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν προχθές με κεντρικό σύνθημα «δεν εκβιαζόμαστε». Θα την χρειαστεί αυτήν τη λαϊκή υποστήριξη στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Θα είναι σκληρές αυτές οι διαπραγματεύσεις και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, όπως επίσης γνωρίζει ότι έχει με το μέρος της την προσδοκία των ευρωπαϊκών λαών να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό της σκληρής λιτότητας. Ακόμη καλύτερα έχει συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να μη διαψεύσει την αισιοδοξία και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή της.

Η Ευρώπη ολόκληρη βλέπει για πρώτη φορά ότι το ελληνικό ζήτημα αναδεικνύει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα την ανάγκη να ανατραπεί η καταθλιπτική ηγεμονία της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έχει «υπό ομηρία» όλες τις άλλες κυβερνήσεις. Η αντίσταση της μικρής Ελλάδας δεν θα αργήσει να ταρακουνήσει πολιτικές δυνάμεις και κινήματα πολιτών...

Από efsyn