Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ανέντιμοι δεξιοί

Άνευ προηγουμένου επίθεση δέχεται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξαιτίας της ανακοίνωσης-στήριξης στο πρόσωπό του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ήττα με 8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την απόφασή του να δείξει ότι μέσα σε 2,5 χρόνια τα έκανε όλα τέλεια κι έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, ρίχνοντας το φταίξιμο της εκλογικής συντριβής στα συστημικά κανάλια και εφημερίδες που...
παρεξήγησαν το προεκλογικό του μήνυμα.

Οι αχάριστοι παράγοντες της ΝΔ στράφηκαν κατά του αρχηγού τους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κόλλησαν στη γωνία το 2009 τον Κώστα Καραμανλή – τον οποίο τώρα παρακαλούν γονυπετείς να «πάρει πρωτοβουλίες» για να σώσει την δεξιά παράταξη, αλλά εκείνος τους γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Ο Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε στο twitter «απαράδεκτο» το ψήφισμα του ΕΛΚ κι επίσης «απαράδεκτη» την «αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία», δηλαδή τον Σαμαρά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «όταν το ΕΛΚ απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων, αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση», υπονοώντας ότι η ΝΔ του Σαμαρά δεν έκανε ποτέ της καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Ο Γιάννης Μιχελάκης ήταν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά στις εκλογές του 2015 δεν εξελέγη βουλευτής.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δικό της tweet που υπογράφει η ίδια, έγραψε «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες». Η ίδια είχε πει έξι μέρες πριν τις εκλογές σε ομιλίας της, ότι «αυτοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέστρεψαν και τη χώρα», εννοώντας φυσικά τον Αντώνη Σαμαρά. Επανεξελέγη βουλευτής με την ΝΔ το 2015.

Ο Δημήτρης Σιούφας, πρώην υπουργός της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και πρόεδρος της βουλής, δήλωσε μετά το ψήφισμα του ΕΛΚ: «Ατυχέστατη [όμως] η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία». Είναι το δεύτερο στέλεχος της ΝΔ που λέει ανοιχτά ότι ο Σαμαράς δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ του με τους δανειστές.

Ακόμη χειρότερες ήταν οι αντιδράσεις του νέου –και φερόμενου ως επόμενου αρχηγού- βουλευτή της ΝΔ, Απόστολου Τζιτζικώστα. Σε δείπνο με άλλα στελέχη του κόμματος φέρεται να είπε «Δεν αρκεί η αλλαγή ηγεσίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ρήξη με τις πολιτικές που συρρίκνωσαν την παράταξη και έκοψαν τον ομφάλιο λώρο με την κοινωνία», εννοώντας προφανώς ότι δεν αρκεί να φύγει ο Σαμαράς, αλλά να πάρει μαζί του όλα τα στελέχη της ΠΟΛΑΝ και του ΛΑΟΣ που μάζεψε τα τρία τελευταία χρόνια. Συμπλήρωσε, μάλιστα, σε συνέντευξή του ότι «Θα έπρεπε όλοι να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει», δηλαδή τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – σε πλήρη αντίθεση με την ομιλία Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην οποία επανέλαβε ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του έχουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τρομοκράτες και με αυτά που κάνουν θα καταστρέψουν την Ελλάδα.

Ακόμη και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΝΔ έκανε «σκληρή διαπραγμάτευση», δήλωσε ότι στην περίπτωση που η παρούσα κυβέρνηση πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα, «δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό ενδεχόμενο, δημιουργείται όντως ζήτημα για τους χειρισμούς που έγιναν, ειδικά τους τελευταίους μήνες πριν από την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης, απ’ όσους είχαν επωμισθεί τη συγκεκριμένη ευθύνη της διαπραγμάτευσης». Δηλαδή τον Σαμαρά και την απόφασή του να μην προχωρήσει καμία πολιτική ενέργεια περιμένοντας απλώς να χάσει τις εκλογές για να έρθουν οι άλλοι και να βρεθούν προ δεδικασμένων.

Ο Νίκος Δένδιας ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ και επανεξελέγη στις εκλογές του 2015.

Λάβρος κατά του Αντώνη Σαμαρά ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή. «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό και Δημοκρατικό κόμμα. Δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που οι πάντες διορίζονται. Δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που αποφασίζουν 2-3 άνθρωποι. Δεν μπορεί να είναι μια μικρή ομαδούλα η οποία αποφασίσει και στρέφει το κόμμα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», κάνοντας σαφές ότι ούτε το κόμμα αλλά ούτε κι η χώρα ήταν ποτέ τους δημοκρατικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησή του. «Το θέμα μας δεν είναι να φύγει ο Σαμαράς και να μας έρθει ένας άλλος Σαμαράς. Πρέπει να κατανοηθεί και από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα», συμπλήρωσε, αποκλείοντας περιπτώσεις όπως αυτή του χουντικού Μάκη Βορίδη.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις πώς πολλά στελέχη της ΝΔ που έπιναν νερό στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά τον μαχαιρώνουν τώρα πισώπλατα, μόνο και μόνο επειδή χρειάστηκε να χάσουν την εξουσία για να διαπιστώσουν ότι το περιβάλλον του αρχηγού του κόμματος ήταν γεμάτο ακροδεξιούς, ενώ το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, το παιχνίδι για την ΝΔ έχει χαθεί. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω στα περισσότερα από όσα έχει τάξει -που θα κάνει, εφόσον πάρει το πράσινο φως για μεταρρυθμίσεις κοινωνικού περιεχομένου-, έχει ήδη δείξει ότι από την πρώτη μέρα στη διακυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των βασικών στόχων των μνημονίων. Άλλωστε, όπως επαναλαμβάνουν οι δανειστές, τα μνημόνια έθεταν κυρίως στόχους. Το ύψος τους σε λεφτά και ποσοστά αλλά και ο τρόπος επίτευξής τους, ήταν κυρίως αρμοδιότητα των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου (δηλαδή ΓΑΠ, Καρατζαφέρη, Σαμαρά) και Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το διαλυμένο κοινωνικό συμβόλαιο και η εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας της κυβέρνησης Σαμαρά, παρέα με την υποτελή στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της υποτιθέμενης δεξιάς διαπραγμάτευσης, δεν έχαιραν των ίδιων αντιδράσεων από τα στελέχη της ΝΔ. Τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν πως το κόμμα γέμισε χουντικούς και φασίστες που έλεγαν σε όλα “ναι” – ενώ πριν 20 μέρες ήταν όλοι τους δημοκράτες και καθωσπρέπει κεντροδεξιοί που διαπραγματεύονταν σκληρά.

Είστε ανέντιμοι κύριοι και κυρίες που την πέφτετε τόσο ανοιχτά στον Αντώνη Σαμαρά. Τον άνθρωπο που πήγε τη μεγάλη δεξιά παράταξη ένα βήμα δεξιότερα με τη βοήθεια πολύτιμων πατριωτών όπως ο Τάκης Μπαλτάκος, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Γιώργος Μουρούτης και ο Δημήτρης Σταμάτης. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για τον τρόπο με τον οποίο φερθήκατε στον αρχηγό ενός κόμματος που κατάφερε να μαζέψει 28%, ενώ μέσα σε 2,5 χρόνια κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη χώρα.

Όπως έχω ξαναγράψει, προσωπικά στηρίζω απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά και την προσπάθειά του να μετατρέψει την ΝΔ σε μια νέα Πολιτική Άνοιξη. Τον στηρίζω και θέλω να μείνει για πάντα στο τιμόνι του κόμματος, ό,τι κι αν λένε οι εξουσιομανείς πρώην φίλοι του. Θεωρώ ότι μόνο με την παραμονή του στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σημαντική πιθανότητα το κόμμα να φτάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε μία ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τώρα.

Αντώνη ένα μήνυμα έχω μόνο να σου στείλω: Κράτα γερά. Οι πραγματικοί φίλοι σου είναι πάντα δίπλα σου. Στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κοιτάμε για άλλα δέκα χρόνια έναν τοίχο.

Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς!!!