Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, θα παραμείνουμε μέλος της ευρωζώνης

Στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει μια αξιοπρεπείς συμφωνία και στην αλλαγή του προσχεδίου που τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει...
θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ενώ υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επανεξέταση από την αρχή του προγράμματος που απέτυχε στην Ελλάδα, καθώς δεν οδήγησε στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει στον ελληνικό λαό ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Αποσύρθηκε το προσχέδιο Μοσκοβισί

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί, πριν την έναρξη του Eurogroup, και το προσχέδιο που του παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος, το οποίο σύμφωνα με όσα είπε θα μπορούσε να έχει την υπογραφή της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Μου παρουσίασε ένα προσχέδιο ανακοίνωσης που θα έκανε λόγο για μια παράταση ή επέκταση και για την ανάγκη να κάνει ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση, που θα οδηγούσε σε μια τετράμηνη παράταση προκειμένου να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αυτό το προσχέδιο θα παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα. Στη βάση αυτής της κατανόησης, θα είμασταν ευτυχείς να υποβάλουμε αίτημα αλλά και από εμείς είμασταν διατεθειμένοι να προτείνουμε μια σειρά από όρους για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη».

«Δυστυχώς όμως αυτό το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο που μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως σε αντάλλαγμα μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης φράση δηλαδή «κάποια ευελιξία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος...».

«Εμείς ζητούμε να υπάρξει μια διατύπωση που να επιτρέψει και στις δυο πλευρές να συνεχίσουν να αναζητούν κοινό έδαφος» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές. «Εμείς λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας. Υπάρχει όμως και μια άλλη αρχή: ότι η δημοκρατία αλλάζει αυτές τις προδιαγραφές. Η δημοκρατία λέει να υπάρξει μια προσπάθεια, ένας συγκερασμός θέσεων... Η δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ εταίρων, αλλιώς θα υπάρξει αρνητική επίπτωση προς όλη την Ευρώπη....» σημείωσε.

«Δεν παίζουμε παιχνίδια»

«Είμαστε στην Ευρώπη, θα παραμείνουμε στην Ευρώπη... Είμαστε μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή... όποιος παίζει με το αδιάλυτο και το αδιαπραγμάτευτο της ευρωζώνης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια.... Ήδη εξήγησα ότι πριν το eurogroup ήμουν έτoιμος να υπογράψω το έγγραφο που μας ζητούσε να υποβάλουμε αίτημα για επέκταση...» επανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Βαρουφάκης.

«Το θέμα είναι να μην υπάρχει αδιέξοδο και να αρχίσουμε τη σοβαρή αναγκαία δουλειά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε παιχνίδια. Αυτή η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις... Θα υπάρξουν καλές έντιμες συμφωνίες από αυτό που τώρα φαίνεται να είναι αδιέξοδο».

Από efsyn