Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

«Νίπτει τας χείρας του», ο Λευκός Οίκος -> Ο Ομπάμα έκανε ότι μπορούσε, λένε συνεργάτες του – Ανυποχώρητη η Μέρκελ

“Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε ότι μπορούσε”, λένε οι συνεργάτες του, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιο σημείο της συνάντησης ο Πρόεδρος φέρεται να είπε στην κ. Μέρκελ, αναφερόμενος στην ανάπτυξη και αναπτύσσοντας τη γνωστή θέση του, ότι η λιτότητα δεν βοήθησε καθόλου την Ελλάδα και τόνισε το γεγονός ότι η κατάσταση της χώρας και του λαού μετά από πέντε χρόνια είναι χειρότερη.

Οι συνεργάτες του κ. Ομπάμα υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος έδρασε χθες ως συνήγορος της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι της έθεσε το θέμα χώρας μας και δημόσια και ιδιωτικά, με ισχυρό...
μάλιστα τρόπο, αλλά αν αναζητεί κανείς να βρει το άποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι η κ. Μέρκελ είναι ανυποχώρητη στις θέσεις της.

Δεν μπορούν να ανατραπούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ στον κ. Ομπάμα, και πρόσθεσε: Αλλά θα περιμένουμε τις προτάσεις τους –εννοεί της ελληνικής κυβέρνησης- και τότε θα πούμε τον τελευταίο λόγο.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, από τη στιγμή που η Αμερική δεν συμμετέχει στα δανεικά, είναι και δύσκολο ο Πρόεδρος Ομπάμα να επιβάλει τις θέσεις του. Και οι θέσεις του είναι πολύ καλές για την Ελλάδα χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν γίνονται δεκτές από την κ. Μέρκελ.

Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σχολιάζουν τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα πάει στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν και άλλα μέλη της ομάδας του Ταμείου. “Οπότε πάνε για να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις”, δήλωσε ενημερωμένη πηγή.

WALL STREET JOURNAL: «Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, μπορεί να ακούγεται σαν “γονική κατσάδα” στην Κωνσταντινούπολη, προτρέποντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους του προς μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί» αναφέρεται στην αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις (για την Ελλάδα) προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επιπλέον ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενθαρρύνουν, επίσης, τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, ενισχύοντας τα θεμέλια για μακροχρόνια ανάπτυξη».

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ
Από mignatiou