Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Μάρτυρας «δείχνει» το γραφείο Βενιζέλου για τη νόθευση της λίστας - Αλιβιζάτος: Έχουν παραγραφεί τα αδικήματα


Τρεις ακόμη μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ρίτσου: Η γραμματέας του Βενιζέλου "μπήκε" στο στικάκι

Το επιτελικό στέλεχος στο περιβάλλον του πρώην υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, συνεργάτης του τότε γγ του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη -εξειδικευμένη σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών- Σοφία Ρίτσου, ήταν η δεύτερη μάρτυς, που κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, κατά τη δίκη του πρώην υπουργού.

Όπως κατέθεσε η κ. Ρίτσου, οι πληροφορίες της για τη λίστα, η οποία στάλθηκε από τη Γαλλία, προέρχονται από ακούσματα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, αρνήθηκε...
ότι συμμετείχε στη σύσκεψη για την αξιοποίηση του περιεχομένου του επίμαχου CD, υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ύστερα από ερώτηση της εισαγγελέως της Έδρας, η κ. Ρίτσου ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα ότι την 1η-10-2012 κάποιος με τον κωδικό «Σοφία» «μπήκε» στο γνωστό στικάκι με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ. Η κ. Ρίτσου τόνισε πως αυτός δεν ήταν ο δικός της κωδικός, καθώς εκείνη χρησιμοποιούσε -ως κωδικό- το επώνυμό της, αλλά -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- η γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ονομάζεται Σοφία Μπέλπα. Κατόπιν προτάσεως της εισαγγελέως, η κ. Μπέλπα θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυς την 5η Μαρτίου 2015.

Αλιβιζάτος: Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Τρίτος μάρτυρας ήταν στην αποψινή συνεδρίαση ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου με τις εξαδέρφες του. Όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος, η σχέση του πρ. υπουργού με τις δύο γυναίκες ήταν αδιάφορες. «Βρίσκονταν μία φορά τον χρόνο σε βαφτίσεις» είπε. Επιπλέον ανέφερε ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου «πήρε πολλά ρίσκα και δεν θα ρίσκαρε για το συγκεκριμένο γεγονός», δηλαδή της αφαίρεσης των ονομάτων των εξαδέρφων του από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το πώς γνωρίζει ο ίδιος για τις σχέσεις του πρ. υπουργού με τις εξαδέρφες του, απάντησε: «Από τον αείμνηστο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θείο του Γιώργου». Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας Έδρας, Γιώργος Μπομπόλης, παρατήρησε, πάντως, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γειτονεύει με τις εξαδέρφες του στη Σκόπελο.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του πως τα αδικήματα θα παραγράφονταν, αν το 2012 διεξάγονταν εκλογές, όπως και συνέβη.

«Κατά τη γνώμη μου, εφόσον υπήρξε η Βουλή των 3 ημερών, εξελέγη προεδρείο κλπ, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Είναι τα αδικήματα παραγραμμένα, και για λόγους αρχής σας λέω πως  είναι έτσι. Να ξέρετε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είχε κατ’  επανάληψη πει πως δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής αλλά να κριθεί επί της ουσίας. Έχω αρθρογραφήσει κατ΄ επανάληψη για το αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος. Είμαστε  η μοναδική χώρα που έχει απομείνει να παραπέμπει η Βουλή πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Συνταγματολόγος.

Διαμαντούρος: Είναι αδύνατον να έχει διαπράξει αυτά που του αποδίδονται

Ο ακαδημαϊκός και πρ. ευρωπαϊκός διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ήταν ο τέταρτος και τελευταίος μάρτυρας της αποψινής συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην «εντιμότητα και το ήθος τού πρώην υπουργού Οικονομικών, που τον ακολουθούν σε όλη του τη ζωή» και σημείωσε ότι είναι αδύνατον να έχει διαπράξει αυτά που του αποδίδονται. Σε ερώτηση του προέδρου αν είχε κουβεντιάσει με τον κατηγορούμενο γι αυτά που του αποδίδονται, ο κ. Διαμαντούρος απάντησε ότι ο πρ. υπουργός δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.

Η εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε το σχόλιο του μάρτυρα για το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του την επίμαχη λίστα, την κράτησε έξι μήνες και δεν την παρέδωσε στον επόμενο υπουργό. «Δεν γνωρίζω τι έκανε και τι δεν έκανε. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απάντησε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παίζει παιχνίδια. Έχει έντονο αίσθημα ευθύνης».

Η επόμενη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ορίσθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 3 Μαρτίου.

Από το Ποντίκι